Companii

Niculae “a gasit” 40 mil. $ pentru a deveni majoritar in Galaxy Tobacco

05.10.2009, 23:15 504

Omul de afaceri Ioan Niculae, administratorul grupuluiInteragro, a redevenit actionar majoritar la Galaxy Tobacco (fostaSocietate Nationala Tutunul Romanesc - SNTR), dupa ce a majoratcapitalul social al companiei cu 40 de milioane de dolari (122,9mil. lei) in contul obligatiilor investitionale asumate incontractul de stingere a datoriilor incheiat cu AVAS. Cu toateacestea, Niculae spera ca intr-o luna sa vanda participatiaactionarilor care acum au devenit minoritari, CTS Tobacco Limited,inregistrata in Insulele Virgine, si CTS Italia, pentru aceeasisuma de bani.

"Statul a obligat Interagro, printr-o ordonanta de guvern din2005, sa investeasca 40 mil. dolari in Galaxy Tobacco, ca altfeln-as fi cumparat niciodata compania la banii acestia", a declaratIoan Niculae, care spune ca suma investita in companie reprezintafonduri proprii, Interagro nefiind obligat sa apeleze la creditepentru aceasta miscare. "Daca am avut 100 mil. euro pentru fabricade bioetanol,

s-au gasit si 40 mil. dolari", explica Niculae sursa baniloralocati pentru majorarea de capital de la producatorul detigarete.

Interagro a fost desemnata la inceputul anului 2000castigatoarea licitatiei de privatizare a SNTR organizata deMinisterul Agriculturii, dar in urma unui litigiu, compania detigarete a revenit in proprietatea statului, iar procesul deprivatizare a fost reluat.

In 2004, compania CTS a cumparat pachetul majoritar al GalaxyTobacco, Interagro ramanand cu sub 1% din actiuni. In urmamajorarii de capital, Niculae detine in prezent 53,8% din actiuni,CTS Tobacco Limited, 24,6%, iar CTS Italia 21,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO