Companii

Noile proiecte pentru Skoda urca afacerile Alcoa Fujikura cu 30%

26.11.2007, 21:08 42

Producatorul de cabluri electrice pentru industria auto Alcoa Fujikura a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 19,59 milioane de euro (64,66 mil. lei), in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit conducerii companiei, principalii factori care au contribuit la evolutia inregistrata pe primele noua luni ale anului au fost pe de o parte deschiderea punctului de productie din Beius, judetul Bihor, iar pe de alta parte dezvoltarea a doua proiecte pentru Skoda. Compania lucreaza in prezent cu peste 500 de angajati la fabrica din Beius, judetul Bihor, dupa ce la inceputul acestui an numarul acestora era de aproximativ 300 de persoane.
In urma evolutiei pe primele noua luni ale anului, conducerea companiei isi pastreaza estimarile cu privire la cifra de afaceri de la inceputul acestui an. Alcoa Fujikura estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 31 de milioane de euro, valoarea reprezentand o crestere de 40% fata de anul trecut.
Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 22,2 milioane de euro, valoarea reprezentand o crestere de 32% fata de 2005, cand acest indicator s-a cifrat la 16,9 milioane de euro. La inceputul anului trecut, Alcoa Fujikura estima o cifra de afaceri de 19,9 milioane de euro, insa pana la finele anului estimarile au fost depasite.
Compania Alcoa Fujikura a deschis, anul trecut, al treilea punct de productie din Romania in Beius, judetul Bihor. Alcoa Fujikura nu a derulat in judetul Bihor o investitie greenfield, ci a optat pentru inchirierea unui spatiu deja existent.
Noua fabrica are o suprafata totala de 3.600 de metri patrati, iar productia a fost demarata in mai 2006. Potrivit reprezentantilor companiei, produsele care sunt realizate in noul punct de lucru sunt transferate atat din celelalte locatii din Romania ale companiei, cat si din fabrici ale concernului situate in Cehia, Portugalia sau Ungaria.
Compania detine in Romania trei puncte de lucru, primele doua, din Nadab (jud. Arad) si Caransebes (jud. Caras-Severin), fiind investitii greenfield. In 2005, Alcoa Fujikura a investit aproximativ 1,4 milioane de euro in cresterea capacitatilor de productie a celor doua puncte de lucru. Initial Alcoa Fujikura a demarat productia de sisteme electrice pentru automobile la Nadab in ianuarie 2002, iar in 2003 au inceput constructiile la cea de-a doua fabrica, din Buchin, langa Caransebes.
Pana in prezent, in cele doua fabrici s-au investit peste 3,5 milioane de euro, iar numarul de angajati depaseste 3.300 de oameni. Toata productia realizata de cele doua fabrici ale grupului este destinata pietei externe, principalii clienti fiind Volkswagen, Audi, Skoda, Denzo, Visteon.
Pe langa productia de cabluri electrice, concernul Alcoa a mai adus in Romania si o a doua divizie si anume productia de profile din aluminiu.
In Europa, grupul Alcoa are peste 20.000 de angajati, in 100 de locatii de productie situate in 16 tari. Veniturile grupului Alcoa au depasit in 2003 suma de 22 de miliarde de dolari.
Pana anul trecut, concernul american Alcoa avea o colaborare cu grupul japonez Fujikura, concretizata in Alcoa Fujikura Ltd., un joint-venture in care Alcoa detinea 51% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO