Companii

Norvegienii pregatesc o majorare de minimum 5 mil. euro la Aker Braila

08.04.2005, 19:25 30

Consiliul de administratie al santierului naval Aker Braila va cere actionarilor societatii mandatarea pentru efectuarea tuturor operatiunilor privind majorarea capitalului social printr-o contributie a investitiilor in numerar facuta de actionarul majoritar, grupul norvegian Aker, in suma de 182,5 mld. lei (peste 5 milioane de euro), conform Rasdaq.

Compania nu a precizat daca majorarea de capital se va face prin acordarea actionarilor minoritari a dreptului de preferinta, care le-ar permite acestora sa subscrie in cadrul majorarii direct proportional cu participatiile detinute. Daca operatiunea se va face prin acordarea acestui drept, capitalului social al Aker Braila ar urma sa fie majorat cu cel mult 262,5 miliarde de lei (7,1 milioane de euro).

Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi informatii suplimentare.

Principalul actionar al santierului naval este grupul Aker, care detine 69,5% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Moldova cu o participatie de 14,4%. Aker Braila are in prezent un capital social de peste 74,8 miliarde de lei (peste 2 milioane de euro).

Santierul naval a reusit anul trecut sa treaca pe profit dupa ce in 2002 si 2003 inregistrase pierderi. Pentru 2004, Aker Braila a raportat un profit net de aproximativ 0,6 milioane de euro, pe fondul cresterii importante a venturilor care au inregistrat un avans de 44,7% comparativ cu situatia de la finalul anului precedent.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 20,8 milioane de euro, in scadere cu 11,1% comparativ cu situatia din anul precedent.

Pentru a obtine mandatul din partea actionarilor societatii, conducerea Aker Braila a convocat AGA pe 25 aprilie, la aceasta reuniune avand dreptul sa participe toti actionarii inregistrati in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 1 aprilie. Tot in cadrul AGA se va dezbate printre altele si bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs.

Anul trecut, dupa ce Aker Braila reusise obtinerea unui contract important in valoare de 130 milioane de euro, conducerea companiei estima realizarea in acest an a unui profit net de 1 - 1,5 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro. In baza acelui contract, compania va construi incepand cu acest an sase tancuri petroliere pentru o serie de societati din Cipru, finalizarea constructiilor fiind programata pentru 2006 - 2007.

Activitatea santierului naval este insa afectata de aprecierea leului fata de euro, in conditiile in care decontarea la contractele incheiate de societate se face in lei.

In acelasi timp, rezultatele Aker Braila sunt afectate si de cresterea pretului la tabla navala, principala materie prima pentru companie. Pretul in euro la tabla navala aproape s-a dublat anul trecut, la finalul lui 2004 pretul de baza (fara alte cheltuieli suplimentare) fiind de 580 euro/tona. Pretul tablei de otel detine aproximativ 35 - 40% din costul unei nave.

Aker Braila produce nave in conformitate cu regulamentele companiilor de clasificare internationale (Germanischer Lloyd, Bureau Veritas, Lloyds Register of Shipping, Registrul Naval Chinez), numai pe baza de comenzi si sub supravegherea clientilor.

Actiunile companiei sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 82.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea companiei este de 6,7 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24