Companii

O noua metoda pentru multiplicarea numarului de celule umane stem

13.11.2003, 00:00 123



O echipa a Institutului Cochin, din Paris, condusa de profesorul Axel Kahn a dezvoltat o noua metoda pentru multiplicarea numarului de celule umane stem, ceea ce ar putea inlesni elaborarea de strategii terapeutice inovatoare, transmite AFP.



Celule stem din sange, cunoscute si sub numele de celule stem hematopoietice, au proprietatea de a se putea transforma in indiferent ce tip de celule sangvine, oricand de-a lungul vietii unui om.



Acestea sunt prezente in principal in maduva osului si, intr-o proportie mai redusa, si in sange. Ele au capacitatea de a se reinnoi sau de a se diferentia, in functie de nevoile organismului, astfel incat sa refaca toate celulele sangvine ale unui individ, mai ales dupa un transplant. Astfel, o celula stem poate, in principiu, sa devina fie o celula a inimii, a bratului sau a intestinului, acestea fiind doar niste exemple aleatorii.



Insa numarul celulelor stem este deseori insuficient pentru ca medicii sa ia in calcul utilizarea lor in cadrul grefelor de maduva sau a terapiilor celulare ori genetice.



Pentru a elimina acest inconvenient, cercetatorii s-au straduit sa gaseasca metodele care ar favoriza multiplicare celulelor stem, mai ales prin recurgerea la factori de crestere.



Totusi, aceste produse prezinta un dezavantaj important: desi determina multiplicarea celulelor stem, acestea isi pierd proprietatile de creare a tuturor tipurilor de celule sangvine, fapt care le face mult mai putin interesante.



In schimb, tehnica dezvoltata de profesorul Kahn si de colegii acestuia pare sa depaseasca acest obstacol: pentru a provoca inmultirea celulelor stem echipa a recurs la o proteina numita HOXB4, care are particularitatea ca dopeaza generarea de celule sangvine fara ca pentru acest lucru sa fie nevoie de introducerea in organismul uman a genei necesare pentru producerea sa.



"Acest transfer «pasiv» al proteinei HOXB4 provoaca o crestere neta a numarului de celule stem si, in plus, gratie acestei metode, celulele amplificate isi mentin caracterul de celule stem si pluri-potentialitatea, contrar abordarilor urmate pana acum", au subliniat cercetatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO