Companii

Ofensiva eoliana in Dobrogea continua: RWE pregateste doua parcuri de 350 MW

18.05.2010, 23:33 28

RWE, grup energetic german cu afaceri de peste 47 de miliarde deeuro, care este implicat pe plan local in constructia reactoarelor3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect de 4miliarde de euro, va dezvolta doua proiecte eoliene cu o capacitatetotala de 350 de MW in doua localitati dobrogene, potrivit unorsurse din piata.

"Compania este intr-un stadiu avansat de avizare pentru douaproiecte eoliene care vor fi construite in Dobrogea, in apropiereaConstantei. Un proiect are 200 MW, iar celalalt va avea ocapacitate de 150 MW. Investitorii se uita si in alte zone aleRomaniei, cum ar fi Moldova", spun sursele citate.

Germanii de la RWE au avut mai multe tentative de a intra insectorul energetic local fiind interesati in urma cu cativa aniatat de privatizarea filialelor Electrica de distributie sifurnizare a energiei electrice, dar si de complexurile energeticedin Oltenia. Cu toate acestea, compania nu a reusit sa faca nicioachizitie din cele vizate, intre timp strategia statului romanschimbandu-se radical in ceea ce priveste procesele deprivatizare.

Segmentul eolian, care i-a atras pe multi alti investitoristraini printre care se numara giganti precum CEZ (Cehia), Enel(Italia) sau Iberdrola (Spania), este a doua sansa de dezvoltare pepiata locala pe care germanii au luat-o in calcul. Tinand cont decapacitatea anuntata a proiectelor, valoarea investitiei ar puteafi de 500-600 de milioane de euro.

Majoritatea covarsitoare a proiectelor eoliene care au fostanuntate pana in prezent sunt localizate in Dobrogea, care adevenit cea mai fierbinte zona in ceea ce priveste investitiile inproducerea de energie electrica. Potrivit Transelectrica,transportatorul national de energie electrica, anul acesta ar puteafi instalati pe plan local pana la 600 MW, ceea ce reprezinta unsalt urias fata de cei 14 MW care erau instalati pe plan local lasfarsitul anului trecut. Din pacate insa, cea mai mare parte abanilor investiti se duce pe achizitia de echipamente, care suntproduse in tari cu traditie precum Germania si Spania, restulintrand in economia locala prin drumurile construite, lucrarileelectrice necesare sau prin fundatiile necesare montarii uneiturbine eoliene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO