Companii

Oferta pentru Promex de la o firma britanica

23.03.2001, 00:00 57



O firma britanica, Explorer Associateds Ltd., este singura care a depus o oferta de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al producatorului brailean de excavatoare Promex, scos la vanzare de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului.

Caietul de sarcini fusese cumparat si de Uzinexportimport, insa compania a renuntat sa mai faca o oferta. Pozitia Explorer ar putea fi favorizata de faptul ca firma a avut deja colaborari cu Promex Braila.

Societatea braileana nu este la prima experienta privind privatizarea. Saga Promex incepe in 1997, cand a fost trecuta, alaturi de alte 16 societati, pe prima lista de lichidare de dupa 1990, asa-numita lista "Spineanu", ministrul Reformei de atunci.

"Lichidatele" aveau, la acea data, un capital social total de 1.264 miliarde de lei si cumulau datorii de 1.913 miliarde de lei.

Astfel, in luna august a anului 1997 au fost disponibilizati 3000 de angajati, iar lichidator al societatii a fost desemnata firma britanica "Ernst & Young".

La momentul respectiv, conducerea societatii a protestat impotriva incuderii Promex pe lista celor 17 societati, macar si pe considerentul ca societatea, cu 6.000 de angajati, detinea 20% din forta de munca a Brailei.

In luna noiembrie a anului 1998, Fondul Proprietatii de Stat a decis ca societatea sa fie scoasa din procedura de lichidare, si a reziliat contractul cu firma engleza Ernst &Young, lichidatorul societatii, care a fost chiar acuzata, in presa, de incarcarea costurilor de lichidare.

Promex este scoasa apoi de doua ori la privatizare, dar fara succes.

La inceputul lunii noiembrie a anului 2000, FPS a scos pentru a treia oara la vanzare pachetul de actiuni de 95% pe care-l detinea la SC Promex.

In luna februarie a anului trecut, Uzinexport SA Bucuresti si firma elvetiana Sintra ZUG au fost singurele societati care au depus la FPS oferte de cumparare pentru actiunile Promex, dar fara nici un rezultat.

Promex are un capital social de 151,8 miliarde lei, divizat in 6.075.899 actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei/actiune. APAPS detine 95,50% din actiunile societatii, restul fiind detinute de actionari rezultati in urma procesului de privatizare in masa.

In 1999, Promex a realizat o cifra de afaceri de 120 de miliarde lei, in crestere cu peste 20 de milioane de lei fata de 1998, cand a fost de 97 de miliarde de lei. Pierderile inregistrate de societate au fost de peste 100 de miliarde de lei in 1999.

Reprezentantii Explorer Associateds Ltd. nu au putut fi contactati, iar APAPS a refuzat sa dea informatii despre companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO