Companii

Oglinda pieţei gazelor din 2023: deocamdată, gazul nou din Marea Neagră abia acoperă declinul de pe uscat. Rolul României de hub regional şi exportator este acum un miraj. Principalele coordonate ale pieţei de gaze în 2023

Oglinda pieţei gazelor din 2023: deocamdată, gazul nou...

Autor: Roxana Petrescu

15.02.2024, 17:30 5611

Anul 2023 este primul an complet de producţie pentru proiectul Midia Gas Development (MGD) realizat de americanii de la Black Sea Oil and Gas (BSOG) în Marea Neagră, primul de acest fel finalizat în România în ultimii 30 de ani  Deşi BSOG a extras 1,1 miliarde de metri cubi în 2023, în totalul producţiei naţionale impactul a rămas destul de mic pentru că de fapt aceste cantităţi noi au acoperit în cea mai mare parte declinul natural al producţiei pe uscat Astfel, România tot importatoare netă de gaze a rămas, în ciuda consumului în scădere.

„Din agregarea datelor din rapoartele lunare aferente perioadei ianuarie 2023 - oc­tombrie 2023 putem extrage următoarele informaţii: au desfă­şurat activitatea 12 producători de gaze naturale: S.N.G.N. Romgaz S.A., OMV Petrom S.A., Amromco Energy S.R.L., Black Sea Oil & Gas S.A., Dacian Petroleum S.R.L., Foraj Sonde S.A., Gas Plus Dacia S.R.L., Mazarine Energy România S.R.L., Petro Ventures Resources S.R.L., Raffles Energy S.R.L., Serinus Energy România S.A., Stratum Energy România LLC“, au precizat reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), precizând că la nivelul instituţiei cele mai recente date privind producţia, importul şi exportul de gaze naturale pentru anul trecut acoperă deocamdată primele 10 luni din 2023.

Din analiza acestor date, poate cel mai interesant aspect este cel legat de evoluţia producţiei de gaze naturale în contextul în care anul trecut a fost primul an complet de funcţionare pentru proiectul MGD din Marea Neagră al americanilor de la BSOG, prin intermediul căruia 1,1 miliarde metri cubi de gaz nou au intrat în sistemul naţional de transport. Ceea ce este intere­sant este că aceste noi cantităţi, cel puţin în a doua jumătate a anului 2023, nu au mai acoperit declinul natural din producţia de pe uscat de gaze naturale, cel puţin nu pentru perioada iulie-octombrie disponi­bilă în rapoartele ANRE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO