Companii

Oprea, Laropharm: Nu avem drept scop vanzarea companiei, insa nu vom exclude niciodata o oferta serioasa

Oprea, Laropharm: Nu avem drept scop vanzarea companiei, insa nu vom exclude niciodata o oferta serioasa

Adrian Oprea, directorul general al Laropharm: Au fost extrem de multi cei interesati de Laropharm, iar dintre acestia am mers mai departe cu doi: Ozone si Sopharma. Am inceput cu Ozone, cu care anul trecut am avut unul dintre cele mai lungi procese de due dilligence, proces pe care l-am intrerupt pentru Sopharma (...) Caderea burselor, inclusiv cea din Sofia, a facut ca Sopharma sa amane investitia.

10.06.2008, 20:15 2320

"Romania este o tara fierbinte pentru investitori. In acest context, anul trecut au existat mai multe oferte pentru a vinde Laropharm. Noi nu avem drept scop vanzarea, insa nu vom exclude niciodata o oferta serioasa", a spus Adrian Oprea, directorul general al Laropharm.
Oprea este unul dintre fondatorii producatorului LaborMed, afacere din care a iesit la inceputul anilor 2000, dupa care a inceput dezvoltarea businessului Laropharm.
Laropharm este una dintre cele mai tinere companii producatoare de medicamente din tara, bazele sale fiind puse in 2001 de "un grup de investitori straini" in urma unor investitii de 4-5 mil. dolari.
"Au fost extrem de multi cei interesati de Laropharm, iar dintre acestia am mers mai departe cu doi: Ozone si Sopharma. Am inceput cu Ozone, cu care anul trecut am avut unul dintre cele mai lungi procese de due dilligence, proces pe care l-am intrerupt pentru Sopharma", a spus Oprea.
Compania bulgara si-a facut publice intentiile de a intra pe piata locala in urma cu ceva vreme, aceasta aflandu-se intr-un amplu proces de extindere regionala.
"Inainte de orice ne-au intrebat cat costa compania si au virat intr-un cont escrow (cont de tranzit pana la perfectarea tranzactiei - n.red) peste 10 mil. euro. Au inceput apoi negocierile care dintr-o data s-au stopat. Caderea burselor, inclusiv cea din Sofia, a facut ca Sopharma sa amane investitia", sustine Oprea. In acest context au fost reluate discutiile cu Ozone, companie care nu detine facilitati proprii de productie, ci lucreaza pe baza de contract manufacturing cu diferiti jucatori. Ozone are activitati in alte cateva state din regiune. Negocierile cu Ozone nu s-au finalizat.
"Nu avem o ruptura oficiala cu ei, insa este un proces fara finalizare. Decizia noastra este sa ne vedem de propriul drum mai departe, sa ne dezvoltam. Ca abordare de business, avem o pozitie solida pe partea de productie. Echipa, in cea mai mare parte, este aceeasi de la infiintare. Singura fluctuatie de personal am avut-o pe partea de vanzari, ceea ce ne-a afectat cifrele si imaginea in piata", spune Oprea.
Compania are un portofoliu de circa 100 de produse (RX, OTC-uri si suplimente alimentare).
Anul trecut, Laropharm a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3 milioane de euro si un profit operational (EBITDA) de 0,86 mil. euro, in timp ce pentru acest an obiectivul de vanzari a fost stabilit la circa 4,5 mil. euro.
"Speram sa crestem atat din vanzarile de produse proprii cat si din cele pe baza de contract manufacturing (compania avand parteneriate cu Dita si Fildas - n.red.). Am investit de asemenea 800.000 de euro intr-o companie ce realizeaza studii de bioechivalenta (studii care arata ca un medicament produce efecte similare in organism cu un altul - n.red.), Catena Bioanalitical", a continuat seful Laropharm. In ipoteza in care vor exista alte oferte de achizitie, "suntem dispusi la negocieri, pentru ca este din ce in ce mai putin loc de fantezie in industrie".
"Piata se inaspreste si drumul devine din ce in ce mai anevoios, iar noua ne place mai mult drumul decat rezultatele acestuia", spune Oprea.
Actionarul majoritar al Laropharm este Pharmaceutical Holdings Limited, companie inregistrata in Marea Britanie. Oprea nu a dorit sa precizeze care sunt oamenii de afaceri din spatele acestei entitati juridice si a spus doar ca este singura afacere din Romania.
Adrian Oprea lucreaza in industria farmaceutica din 1986, cand la Centrul de Cercetare Stiintifica Medico-Militara l-a avut ca sef pe Constantin Mircioiu, actualul decan al Facultatii de Farmacie. "Noua dintre fostii colegi de acolo am infiintat LaborMed si am lucrat impreuna aici zece ani. Primul sediu a fost la mine in casa. Aceasta a fost perioada romantica. Incet-incet insa ne-am plictisit", spune Oprea.
El a avut de asemenea un pachet de circa 20% din actiunile LaborMed, pe care le-a vandut inainte de a demara proiectul Laropharm.
"Actionarii din acea vreme vroiam sa vindem, si ulterior am facut acest lucru catre ceilalti parteneri. Incercand sa vand, i-am cunoscut pe actualii actionari ai Laropharm, care erau interesati sa faca o investitie", spune seful Laropharm. Dupa iesirea din LaborMed in 2000, Oprea a demarat in acest fel proiectul Laropharm pe spatiul in care ar fi trebuit sa functioneze cea mai mare rafinarie de ulei si fabrica de margarina din Europa, care de fapt "nu a functionat nicio zi".
Peste sapte ani, LaborMed, compania care a ajuns la afaceri de 28 mil. euro anul trecut, a fost preluata de fondul de investitii Advent International pentru 123 mil. euro. Advent a platit pentru LaborMed un multiplu de profit operational (EBITDA) de 14,5 ori.
Piata locala de medicamente ar putea sari anul acesta pragul de 2 mld. euro. In ultimii ani mai multi producatori locali au fost vanduti unor grupuri internationale, fie companii strategice, fie investitori financiari. Cea mai mare tranzactie de pana acum a fost vanzarea Terapia Cluj in 2006 de catre fondul de investitii Advent International grupului indian Ranbaxy pentru 324 mil. dolari. De asemenea, islandezii de la Actavis au preluat Sindan (producator de medicamente pentru cancer), o companie dezvoltata de antreprenori locali cu 150 mil. euro.

Laropharm in cife:

a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3 mil. euro anul trecut si un profit operational (EBITDA) de 0,86 mil. euro;
pentru acest an obiectivul de vanzari a fost stabilit la circa 4,5 mil. euro;
are un portofoliu de circa 100 de produse (RX, OTC-uri si suplimente alimentare);
investitiile initiale pentru demararea afacerii au fost de circa 4-5 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO