Companii

Pacatele trecutului si tabla scumpa au adus pierdere la Aker Braila

26.09.2005, 19:00 22

Santierul naval Aker Braila a inregistrat in primul semestru o pierdere de 4,4 mil. euro (16,4 mil. lei), in conditiile in care compania a fost puternic afectata de cresterea pretului la tabla navala - principala materie prima. In aceeasi perioada a anului trecut, societatea obtinuse un profit net de 0,12 milioane de euro (0,48 mil. lei).

Rezultatul slab din prima jumatate a acestui an s-a datorat totodata si unei decizii a Institutului de Arbitraj de la Rotterdam "in favoarea firmei Gefonzo BV, fapt care a condus la necesitatea constituirii unui provizion in valoare de 5,7 milioane de euro", se arata intr-un raport transmis de conducerea Aker Braila.

Curtea de Arbitraj de la Rotterdam a obligat santierul naval sa plateasca penalizari de 4,4 milioane de euro pentru un contract de constructie de nave din 1995 pe care societatea nu l-a onorat. Acel contract a vizat livrarea a opt nave catre Gefonzo, aceasta din urma cerand despagubiri pentru neonorarea contractului la inceputul lunii ianuarie a anului 2001. In plus, Aker Braila va trebui sa plateasca si dobanda pentru despagubirile pe care le datoreaza Gefonzo pentru perioada scursa din 2001.

Activitatea companiei a fost afectata si de tendinta de crestere a pretului la tabla navala resimtita pe piata.

Costurile cu materia prima ale santierului naval s-au triplat in primele sase luni ale anului pana la un nivel de 13,6 mil. euro (50,8 mil. lei). Pretul la tabla navala, care reprezinta circa 30 - 40% din costul unei nave, a inregistrat o crestere sustinuta incepand din 2004, dublandu-se in lei, in timp ce in dolari sau euro avansul a fost chiar mai mare din cauza intaririi leului. Daca la inceputul anului trecut pretul mediu la tabla navala era in jur de 350 de dolari/tona, in prezent acest pret este de aproximativ 750 dolari/tona.

Aker Braila a reusit totusi in primul semestru sa inregistreze o crestere semnificativa a vanzarilor, care au fost de peste doua ori mai ridicate comparativ cu situatia din perioada ianuarie - iunie din 2004. Santerul naval a realizat o cifra de afaceri de 20,9 milioane de euro (76,7 milioane de lei). Pentru constructorii de nave, conditiile de pe piata internationala sunt extrem de favorabile in ceea ce priveste cererea pentru aceste produse. Cererea mare de pe pietele din China a determinat de altfel ca, per ansamblu, industria navala autohtona sa traverseze una dintre cele mai faste perioade din istorie.

Santierul naval din Braila este detinut de grupul norvegian Aker, prin intermediul Scandinor AS, care controleaza 69,5% din actiunile societatii. Pentru a face rost de fonduri necesare inclusiv platii penalizarilor fata de Gefonzo, actionarii Aker Braila au aprobat recent majorarea capitalului social cu pana la 15 mil. euro, prin emiterea de noi actiuni. Majorarea se va face prin aport in numerar, actionarilor companiei urmand sa li se acorde dreptul de preferinta. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii suplimentare.

Actiunile Aker Braila sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 8,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 7,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO