Companii

Patriciu: Daca din sutele de universitati romanesti niciuna nu este in top 500 din lume, atunci invatamantul e o gluma

Patriciu: Daca din sutele de universitati romanesti niciuna nu este in top 500 din lume, atunci invatamantul e o gluma
22.11.2009, 23:14 42

Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, care a devenitdupa vanzarea grupului cel mai bogat om din Romania, crede caeconomia nationala are sanse de a reveni pe plus in 2010, numai inanumite conditii.

In ochii omului de afaceri, votat de catre cititorii ZF cafiind cel mai mare capitalist al Romaniei din ultimii 20 de ani,greseala capitala a acestei perioade a fost separarea intre mediulde business si cel politic.

"Un print moldovean inventa un animal fantastic: strutocamila.Multi eram strutocamile acum 20 de ani. Ne doream sa se schimbeceva si pentru asta, mult mai tineri si entuziasti, faceam sipolitica, si afaceri. Dupa care unii au ramas doar struti si s-aufacut politicieni si altii ne-am urmat destinul de camila. Si in 20de ani nu am facut decat sa punem garduri intre struti si camile.Oamenii politici isi baga capul in nisip, iar camilele calcadesertul sperand in oaze care sa nu fie doar fantasme. Aceasta credca a fost cea mai mare greseala a primilor 20 de ani decapitalism", este de parere miliardarul.

Potrivit acestuia prin separarea intre mediul de business si celpolitic nu a mai avut loc transferul de competente ceea ce a dus laconstructia unei crize interne in acesti 20 de ani peste care s-asuprapus cea internationala.

Patriciu spune ca momentul de dupa alegeri devine astfel crucialpentru implementarea unor masuri care sa sprijine dezvoltareamediului de afaceri, dar sa si micsoreze cheltuielile bugetare,altfel Romania risca sa ramana o tara cu o importantaperiferica.

"A fi la periferie este o stare de spirit, nu o locatiegeografica. Noua ne lipseste scopul, directia, leadership-ul sitoate acestea se obtin prin instaurarea unei stari de normalitate arelatiilor", spune Patriciu.

Privatizarile nu au cum sa fie evitate

Patriciu sustine ca aceasta stare de normalitate impreuna cucrearea unor avantaje competitive pentru investitori ar puteascoate Romania din criza astfel incat in 2010 economia locala sa sesitueze pe un trend pozitiv. El mai spune ca privatizarile nu maipot fi amanate.

"Normal ca nu vor sa privatizeze pentru ca simt nevoie de aconduce ceva. Dar nu au cum s-o mai lalaie, vor fi obligati s-ofaca pentru ca funia a ajuns la par. Nu se mai poate sta nici macarcateva luni, daramite ani", spune Patriciu.

El crede ca daca aceste masuri vor fi aplicate, dupa alegeriRomania ar putea sa inceapa sa creasca.

"Avem doua ipoteze dupa alegeri. Fie continuam sa vorbim despreporumbul la hectar, adica despre nimic, ori incepem si noi sa neintelegem ca oamenii", mai spune omul de afaceri.

Invatamantul este o gluma

Un alt domeniu in care trebuie facute schimbari majore esteinvatamantul. Patriciu este deja implicat in acest segment, fiindpublice planurile sale de a construi o universitate in Romania.

"Invatamantul de azi este o gluma in Romania. Cand din sutele deuniversitati care au aparut ca ciupercile in Romania nu avemniciuna in primele 500 din lume inseamna ca totul este o gluma",spune Patriciu.

In acest sens, omul de afaceri crede ca va putea lansa primaclasa de Executive MBA in iarna 2010-2011, avand deja ouniversitate partenera. Proiectul universitatii private estedezvoltat prin intermediul fundatiei sale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO