Companii

Patronul Interagro îşi face seră de roşii la Zimnicea şi vrea o producţie de 400 de tone

Autor: Cristina Stoian

29.11.2010, 23:36 609

Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, va începeproducţia de roşii la Zimnicea în prima lună a anului viitor,urmând ca până la finalul lui 2011 circa 400 de tone de tomate săfie deja livrate pe piaţa internă.

Iniţial sera în care se vor produce roşiile a fost concepută pentruplantaţiile de trandafiri, dar costurile foarte mari l-audeterminat pe Niculae să o reorienteze spre producţia de tomateecologice.

"După ce am realizat un ciclu complet în producţia de trandafiri,care a început în 2006, am început reconversia pentru producţia detomate, întrucât preţurile de vânzare ale florilor au fost subcosturile de producţie", au spus reprezentanţii companiei.

Investiţia în sera de la Zimnicea, care se întinde pe un hectar,s-a ridicat la aproximativ 2,5 milioane de euro (10 mil.lei).

Compania va începe plantarea răsadurilor în prima decadă a luniiianuarie, iar prima producţie va fi obţinută la sfârşitul luimartie. "Sera este concepută să suporte două cicluri de producţiepe an - ianuarie-iunie şi iulie-noiembrie. În 2011 aşteptăm oproducţie de aproximativ 400 de tone de tomate, destinate exclusivpieţei interne", spun reprezentanţii Interagro. Investiţia pentrureconversia producţiei de la trandafiri la tomate nu s-a finalizatîncă, grupul luând în calcul pe viitor şi extinderea serei cu încădouă hectare.
Potrivit datelor oferite de Interagro, furnizate anterior deMinisterul Agriculturii, în primele nouă luni ale acestui an s-auobţinut din producţia internă circa 500.000 de tone de roşii, iardin import au venit, în perioada ianuarie-august, circa 52.000 detone. La o cantitate consumată estimată de circa 700.000 de tone în2010 şi un preţ mediu de 3,5 lei/kg, piaţa de tomate ar putea fiestimată anul acesta la 2,5 mld. lei (584 mil. euro).

Producţia de tomate din România reprezintă 2,1% din producţiacomunitară. Anul acesta, preţul roşiilor a rămas ridicat pe totparcursul anului, având o medie de 3,5 lei/kg şi ajungând înnoiembrie, când importurile au început să domine tarabele şirafturile magazinelor, la peste 8 lei/kg.
Sera de roşii de la Zimnicea nu este singura investiţie a lui IoanNiculae în oraşul de puţin peste 15.000 de locuitori. Omul deafaceri a inaugurat anul acesta un centru de vinificaţie, după ceanul trecut a pornit fabrica de bioetanol pe malul Dunării.
Tot de Interagro aparţin şi hotelul, bacul care face legătura cuBulgaria sau fabrica de lapte inaugurată în 2004, după o investiţiede 2,5 milioane de euro.
Interagro a avut afaceri de 310 mil. euro în 2009 şi a raportatpierderi de 13,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO