Companii

Petrom anunţă că în perimetrul Neptun s-ar ascunde până la 84 mld. metri cubi de gaze naturale, de 8 ori mai mult decât produce piaţa locală

Petrom anunţă că în perimetrul Neptun s-ar arscunde pânăla 84 mld. metri cubi de gaze naturale, de 8 ori mai mult decât produce piaţa locală

Autor: Roxana Petrescu

22.02.2012, 12:57 4974

Datele culese de prima sondă de explorare făcută vreodată în adâncurile Mării Negre, Domino-1, de Petrom şi gigantul american ExxonMobil în blocul Neptun indică, potrivit rezultatelor preliminare, că acumulările de gaze ar putea varia între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Anual, România produce circa 10 miliarde de metri cubi.

"Estimările preliminare indică o acumulare care poate varia între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Este prea devreme să spunem dacă blocul Neptun va putea fi dezvoltat comercial sau nu", anuţă cele două companii. Acţiunile Petrom sunt oprite de la tranzacţionare. Totodată, cele două companii spun că investiţiile ar putea ajunge la miliarde de dolari dacă zăcământul se va dovedi comercial.

La finele anului 2008, Petrom a anunţat înche­ierea unui parteneriat cu ExxonMobil pen­tru lucrări de explorare în perimetrul Nep­tun, unul dintre cele două perimetre pe care com­pania românească le are concesionate în Ma­rea Neagră care are o suprafaţă de 9.900 de kilometri pătraţi.

În vara anului 2009, cei doi petrolişti aduc în Marea Neagră un vapor de 160 mil. dolari pen­tru a începe programul de achi­ziţie seismi­că 3D, prima fază a lucrărilor de explorare.

Practic, în această etapă s-a făcut un fel de ra­dio­grafie tridimensională a straturilor geolo­gi­ce din Marea Neagră pe care posibilele zăcă­min­te de hidrocarburi apar sub forma unor pa­hare întoarse. Radiografiile nu arată însă dacă acele pahare sunt pline sau nu cu petrol şi gaze, pentru a vedea acest lucru fiind necesară fora­rea unor sonde de exploarare.

În vara anului trecut, Petrom şi Exxon au anunţat luarea deciziei de a fora prima sondă de explorare de apă adâncă din apele româ­neşti ale Mării Negre, semn că acele "pahare întoarse" au apărut pe radiografiile făcute şi că ele sunt destul de importante pentru ca ope­ra­ţiu­nile să meargă mai departe. Astfel, la înce­pu­tul acestui an s-a dat startul lucrărilor la son­da de mare adâncime Domino-1.

Pentru a face această sondă, cele două com­­panii petroliere au adus un vas gigantic, Deep­water Champion, cu o lungime de 229 de me­tri, construit în şantierele din Coreea de Sud, dar proiectat special pentru Marea Nea­gră, care poate fora până la o adâncime de 3.000 de metri şi a cărui valoare este de un miliard de dolari. Fiecare zi de explorare cu acest monstru marin scoate din buzunarele Petrom şi ExxonMobil câte 1 milion de dolari.

La începutul acestei luni, Petrom şi ExxonMobil au anunţat că sonda Domino-1 indică prezenţa gazelor naturale, dar ca este prea devreme dacă zăcământul se va dovedi comercial sau nu.

O eventuală descoperire în Marea Neagră ar putea însemna eliminarea dependenţei României faţă de gazele importate din Rusia, care reprezintă circa 20-30% din consum, dar şi investiţii enorme în faza de producţie. De exemplu, reprezentanţii ExxonMobil au declarat că în cazul în care exploările din perimetrul Neptun vor avea succes, dezvoltarea integrală a zăcământului ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, va fi prezentă săptămâna viitoare 28-29 februarie la evenimentul ZF Power, cel mai puternic eveniment de energie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO