Companii

Petrom în OMV: 19% din afaceri, 40% din profit

 Petrom în OMV: 19% din afaceri, 40% din profit

Autor: Roxana Petrescu

24.02.2011, 23:53 62

OMV Petrom (SNP), cea mai mare com­pa­nie locală, a raportatanul trecut un profit istoric, de peste 520 de milioane de euro, de2,6 ori mai mare decât în 2009, în cel de-al doilea an consecutivde criză. OMV, proprietarul Petrom, pe care l-a cumpărat de lastatul român în 2004 cu 670 mil. euro, caracterizează anul 2010 cafiind unul cu "performanţe operaţionale remarcabile", după ce arealizat un profit net de 1,21 mld. euro.

Aceste rezultate şi declaraţii vin în contextul în care"performanţele remarcabile" au fost determinate pe piaţaromânească în principal de un lucru: creşterea preţurilor lapompă.

Conform calculelor ZF pe baza preţurilor de referinţă anunţatede Petrom, creşterea medie la benzină şi motorină în 2010 faţă de2009 a fost de circa 28%. Petrom spune însă că anul trecut benzinas-a scumpit cu 20%, iar motorina cu 24%.

"Ne uităm la anul 2010 ca la unul cu o performanţă operaţionalăremarcabilă alături de achiziţiile realizate în concordanţă custrategia noastră integrată de creştere. Sunt convins că OMV se vagăsi într-o poziţie foarte bună când îi voi preda conducereacolegului meu Gerhard Roiss, succesorul meu la funcţia de CEO, lasfârşitul lunii martie", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, omulcare a adus Petrom în braţele OMV şi care se apropie de finalulunui mandat de aproape zece ani în fruntea grupului austriac.Preluarea Petrom a fost principala achiziţie pe care OMV a făcut-ode la începutul anilor 2000 şi a fost baza pe care s-a construitextinderea grupului austriac în această zonă a Europei. Mai mult,dincolo de preluarea Petrom, tentativele OMV de a cumpăra altecompanii cum a fost cazul grupului ungar MOL sau a grupuluienergetic Verbund au eşuat.

Datele financiare comparative între operaţiunile Petrom şi celeale OMV arată că în 2010 aproape jumătate din profitul netînregistrat de grupul austriac a fost realizat în România. Astfel,dacă la nivel de grup OMV a raportat 1,2 miliarde de euro, Petrom aînregistrat conform standardelor interna­ţionale de contabilitate521,4 milioane de euro, marcând astfel un record istoric.

În ceea ce priveşte ponderea vânzărilor realizate de Petrom întotalul celor raportate de către OMV, aceasta a fost de circa20%.

Dar cel mai mare aport pe care Petrom îl aduce în cadruloperaţiunilor OMV este pe partea de explorare şi producţie. Astfel,mai bine de jumătate din baza de hidrocarburi a austriecilor estelocalizată în România, nu de puţine ori şefii OMV spunând căprincipalul interes pe care îl au local sunt activităţile deexplorare şi producţie. De altfel, acest lucru se vede şi înstrategia Petrom. Astfel, cea mai mare parte a fondurilor investitemerg în zona de explorare şi producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO