Companii

Petrom isi construieste propriul "oras"

28.06.2007, 19:01 24

Noul sediu al Petrom, cea mai mare companie romaneasca, va costa 130 de milioane de euro, aproape dublu fata de valoarea anuntata initial de companie. Petrom City va fi amplasat pe 100.000 de metri patrati in nordul Bucurestiului, la Straulesti, si va fi format din cinci cladiri, printre care se numara si o centrala de cogenerare cu o capacitate de 5MW care va alimenta imobilele cu energie electrica si termica. Suprafata va contine si o zona cu 1.000 de locuri de parcare. Constructorul general al proiectului este firma Alpine Bucuresti, controlata de grupul austriac Alpine Meyreder, iar lucrarile vor incepe la sfarsitul acestui an. Doar constructia Petrom City se ridica la 80 de milioane de euro. Terenul din Straulesti are o suprafata totala de 200.000 de metri patrati si se afla in proprietatea Petrom.
Practic, dupa finalizarea proiectului care este estimata pentru anul 2010, Petrom va ramane proprietar peste 100.000 de metri patrati evaluati de expertii imobiliari la aproximativ 60 de milioane de euro. Jumatate din investitie ar putea fi finantata exclusiv din vanzarea terenului.
"Vom considera diverse optiuni legate de restul terenului, iar vanzarea este una dintre ele. Inca nu s-a luat o decizie, dar va trebui sa luam una, intr-un termen nu foarte indelungat, pentru ca intentia noastra este si dezvoltarea zonei de nord a Bucurestiului, iar potentialul partener va trebui sa aiba anumite standarde", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. Petrom City va reuni toti angajatii Petrom din toate sediile sale din Bucuresti si din Ploiesti, respectiv 2.500 angajati care se vor muta in noul sediu, incepand din 2009-2010. Cladirea va adaposti si centrul de date al OMV si al filialelor sale din toata lumea.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a anuntat ieri initierea procedurii de infringement impotriva Romaniei in legatura cu subiectul "actiunea de aur" pe care statul o detine la Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO