Companii

Petrom negociază dur cu statul prelungirea căutărilor de petrol din 10 perimetre

Petrom negociază dur cu statul prelungirea căutărilor de petrol din 10 perimetre

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

17.08.2011, 00:05 1440

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, va afla în mai puţin de o lună dacă mai poate continua căutările după petrol şi gaze pe 10 perimetre, compania fiind în plină negociere cu autorităţile române pentru a obţine un răgaz de trei ani pentru explorări în zonele respective.

Activitatea de exploare şi pro­ducţie de hidrocarburi este principalul centru de profit al Petrom, această divizie fiind de altfel şi zona în care s-au concentrat cele mai mari investiţii ale companiei de la privatizarea din 2004, valoarea acestora fiind de peste 4,4 mld. euro.

Dacă fazele de explorare din cele 10 perimetre nu vor fi prelungite, activitatea Petrom ar putea fi influenţată negativ, reînnoirea acestora fiind imperativă, potrivit unui prospect realizat de austriecii de la OMV, proprietarii Petrom. Practic, fără a-şi putea continua activitatea de exploare, compania poate pierde o şansă în identificarea de noi rezerve de petrol şi gaze.

"Petrom are semnate acorduri petroliere pe 30 de ani, până în 2030, aceste acorduri cuprinzând fazele de explorare, dezvoltare şi exploatare. În septembrie expiră faza de explorare pentru anumite perimetre. Până pe 12 septembrie negocierile pentru prelungirea acestei faze ar trebui finalizate. Discuţiile se poartă pentru fiecare perimetru", a spus Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Perimetrele se află în zone precum Craiova, Urziceni, Piteşti, Târgu-Jiu sau Târgovişte.În contextul în care abia în ultimul an Petrom a reuşit să stabilizeze producţia de hidrocarburi, raportând rate uşoare de creştere, activitatea de explorare, care este practic baza găsirii de noi resurse de petrol şi gaze, este extrem de importantă pentru companie.

În nota de fundamentare pentru prelungirea fazelor de explorare din perimetrele în cauză se arată faptul că Petrom şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi că dacă nu se vor prelungi aceste faze, se vor pierde trei ani până când alţi investitori vor veni în aceste zone "cu consecinţe imediate constând în imposibilitatea punerii în evidenţă a unor noi rezerve de petrol".

"În total, negocierile s-au purtat pentru 14 perimetre. Pentru unu din Marea Neagră, Neptun, a fost deja obţinută extinderea fazei de explorare, iar la trei compania a decis să renunţe. Pentru cele zece perimetre rămase, compania şi-a îndeplinit programul de investiţii asumat, ba chiar l-a depăşit cu 10-15%. Prelungirea fazelor de explorare este de trei ani", spune la rândul său Dorin Cojocaru, director general în cadrul ANRM.

Nivelul investiţiilor realizate de Petrom în aceste perimetre este confidenţial, potrivit lui Cojocaru, iar Petrom nu a dorit să comenteze pe această temă până la închiderea ediţiei.

Pătruţi spune că nu sunt probleme în ceea ce priveşte realizarea investi­ţiilor asumate de companie, dar că deocamdată negocierile continuă. Dacă nu se va ajunge la un acord, perimetrele se retrocedează statului român.

Tot în nota de fundamentare, în cazul în care perioada de explorare se va prelungi, Petrom îşi ia angajamentul să cerceteze şi potenţialul de gaze neconvenţionale, existând posibilitatea atragerii unor parteneri internaţionali.

La finalul lunii trecute, Petrom a obţinut o prelungire de cinci ani a fazei de explorare pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră, acolo unde compania lucrează cu gigantul petrolier american ExxonMobil. Decizia a fost luată după ce în iunie o delegaţie formată din reprezentanţi ai ExxonMobil alături de cei ai Petrom au avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care cele două companii şi-au prezentat planurile de investiţii pentru următorii ani în ceea ce priveşte explorarea hidrocarburilor din Marea Neagră în perimetrul Neptun.

La mijlocul săptămânii trecute, şeful OMV Gerhard Roiss a avut la rândul său o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, la care a participat şi Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, unde s-a discutat posibilitatea unui parteneriat cu autorităţile române pentru o strategie de dezvoltare a OMV Petrom pe zece ani. Potrivit rezultatelor financiare înregistrate în primele şase luni, Petrom a raportat vânzări de 10,2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO