Burse - Fonduri mutuale

Austriecii îi plătesc lui Călburean 23 de milioane de euro pentru foraje

Gheorghe CÂlburean, şeful companiei de foraj şi construcţii Dafora Mediaş

Austriecii îi plătesc lui Călburean 23 de milioane de euro pentru foraje

Autor: Andrei Chirileasa

13.07.2011, 00:05 1254

Compania de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR),controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a semnat uncontract-cadru cu OMV Petrom (SNP) în valoare totală de 23 demilioane de euro, în baza căruia va furniza servicii de forajsonde, de petrol şi gaze, pe uscat, pe întreg teritoriulRomâniei.

Contractul are o durată de patru ani şi posibilitatea deprelungire cu un an, potrivit unui raport transmis de Dafora burseide la Bucureşti.

Dafora este una dintre cele mai mari companii de foraj dinRomânia, cu o cotă de piaţă de circa 30% în 2010, potrivitraportului anual. Pe această piaţă, evaluată la puţin peste 100mil. euro pe an, principalii concurenţi ai Dafora sunt Foraj SondeCraiova (FOSB), companie controlată de fraţii Cristescu, şi ForajSonde Ernei (FOSP), deţinută de Vasile Aron.

Cei mai mari clienţi pentru servicii de foraj, careacoperă circa 90% din piaţă, sunt OMV Petrom şi Romgaz. Din acestmotiv, toate companiile mari de foraj se bat pentru contractelecelor două companii, iar un astfel de contract este foarteimportant pentru cel care reuşeşte să-l obţină.

"Poziţia bine definită pe piaţa de foraj şi stabilitateacompaniei Dafora depind în mod direct de menţinerea relaţiilorstrânse de colaborare cu toţi jucătorii importanţi din domeniul depetrol şi gaze", au precizat reprezentanţii Dafora.

"Împărţit pe o perioadă de patru ani, acest contract reprezintăaproximativ 15% din veniturile realizate de companie în 2010 pesegmentul de foraj. Asta este în linie cu previziunile noastreprivind creşterea veniturilor din foraj şi diversificarea surselorde venit ale companiei. În trecut, Dafora a avut preponderentcontracte cu Romgaz şi căuta diversificarea prin contracte cuPetrom, celălalt mare operator de pe piaţa românească a extracţieide hidrocarburi", explică analiştii KBC Securities într-o notătrimisă investitorilor.

Dafora a avut anul trecut afaceri de 194 mil. lei (46 mil.euro), în creştere cu 4,6% faţă de anul precedent. Aproape 70% dincifra de afaceri au fost asigurate de divizia de foraj, în timp cedivizia de construcţii a contribuit cu doar 30%. Pentru acest an,compania şi-a bugetat în acest an afaceri de 204 mil. lei (48 mil.euro) şi un profit net de 8,7 mil. lei (2,06 mil. euro), uşor maimare decât cel de anul trecut.

Principalul acţionar al companiei de foraj şi construcţii esteGheorghe Călburean, care deţine 48,58% din acţiuni. Compania şi-aconvocat acţionarii să se pronunţe în privinţa majorăriicapitalului social cu 5,12 mil. lei (1,2 mil. euro) şi în privinţarefinanţării creditelor existente în sold, în valoare de 15,4 mil.lei şi 21,4 mil. euro.

Titlurile Dafora au pierdut circa 1% pe Bursă, puţin pestevaloarea nominală de 0,1 lei. De la începutul lunii aprilie,titlurile Dafora au pierdut peste 25% din valoare.

În prezent, capitalizarea companiei este de circa 100 mil. lei(23,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO