Companii

Petrom: Suntem pregătiţi să răspundem oricăror solicitări ale autorităţilor

Autor: Roxana Petrescu

27.01.2011, 23:38 49

Petrom, cea mai mare companie locală, spune că nu comenteazăinformaţiile potrivit cărora creşterile de preţ la carburanţi suntnejustificate şi că unele firme de profil îşi ascund profitulrezultat din scumpiri, precizând că este pregătită să răspundăoricăror solicitări de informaţii din partea autorităţilor.

Într-un raport făcut în numai două săptămâni, inspectoriifiscului susţin că preţurile la carburanţi au crescut nejustificatşi că petroliştii nici măcar nu raportează oficial toatecâştigurile înregistrate pe baza acestor scumpiri. Inspectorii ANAFspun în raportul lor că deprecierea leului de 10% faţă de dolar,majorarea cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere cu 15%şi majorarea accizelor cu 3% au un impact nesemnificativ şi căacestea nu pot explica în niciun caz creşterea cu 20% a preţului lapompă în 2010.

Petrom spune la rândul său că majorarea de 20% se explicăastfel: 12% este impactul cotaţiilor internaţionale la benzină şi adeprecierii leului faţă de dolar şi 8% este impactul taxelor, maiales a majorării TVA-ului.

La motorină lucrurile stau similar, în opinia Petrom, creştereapreţurilor de circa 24% pe parcursul anului 2010 fiind explicatăprin impactul de 16% al cotaţiilor şi a deprecierii leului faţă dedolar şi prin impactul de 8% al taxelor, creşterea TVA-ului jucânddin nou un rol major.

"Suntem o companie listată, cu un nivel ridicat de transparenţă,iar rezultatul activităţilor noastre, politica de preţuri, precumşi alte informaţii relevante au fost comunicate exhaustiv. Toţiindicatorii noştri financiari sunt calculaţi pe baza standardelorinternaţionale şi româneşti şi sunt auditate de către companiiinternaţionale de top. Suntem pregătiţi să răspundem în continuareoricăror solicitări de informaţii din partea autorităţilor", auprecizat reprezentanţii Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO