Companii

Petrom vrea sa exporte gaze in Europa prin conducta Arad-Szeged

12.06.2008, 21:24 12

Petrom, cea mai mare companie locala care asigura jumatate din productia anuala de gaze a Romaniei, ar putea incepe exporturile de gaze din 2010 odata cu finalizarea investitiei in conducta Arad-Szeged derulata de Transgaz Medias si grupul petrolier ungar MOL.
Conducta va interconeta sistemul de transport romanesc cu cel ungar si mai departe cu cel european permitand Petrom sa vanda gazele la pretul international, care in prezent este de doua ori mai mare comparativ cu cel recunoscut pe piata interna.
Capacitatea gazoductului ar putea ajunge pana la 4,4 miliarde de metri cubi anual si potrivit unor surse din piata Petrom este deja in discutii pentru rezervarea unei capacitati semnificative. Reprezentantii Petrom nu au comentat informatia.
Potrivit declaratiilor recente ale lui Gerald Kappes, membru al directoratului Petrom responsabil cu activitatea de gaze naturale, energie si produse chimice, preturile din productia interna ar putea ajunge la nivelul celor de pe pietele internationale abia la nivelul anului 2013, an in care ar putea intra in functiune si gazoductul Nabucco. Potrivit directorului de cercetare si proiectare al Transgaz, Vlad Pavlovschi, sunt 11 companii care si-au manifestat interesul pentru a aduce gaze din Ungaria in Romania, printre care E.ON si Distrigaz Sud. El a precizat ca este si o companie din Romania care ar vrea sa exporte gaz, fara a-i da insa numele.
Transgaz si MOL vor finanta din surse proprii partea de conducta de pe teritoriul tarii din care face parte. Astfel, pe teritoriul Romaniei conducta va avea o lungime de 62 km (din care 36 km sunt deja construiti), lungimea totala a conductei fiind de 109 km, din care partea ungara nu a realizat deocamdata niciun kilometru, dar care ar putea incepe lucrarile anul aceasta.
Pentru constructia celor 26 km ramasi, investitia Transgaz se ridica la 12 - 15 milioane euro, a spus Pavlovschi.
"MOL ar putea aduce gaze in Romania, in intentia de a dezvolta pe plan local si afaceri cu gaze, pe langa distributia de carburanti", au mai spus sursele citate.
In ceea ce priveste gazoductul Nabucco, privit ca o sansa de diversificare a importurilor de gaze, care acum vin doar din Rusia, Pavlovschi spune ca daca Romgaz nu va incepe in curand negocierile cu potentialii furnizori, Romania va fi doar o tara de tranzit, nu si un beneficar al gazelor.
Potrivit sursei citate, toti ceilalti membri ai consortiului Nabucco au avut deja discutii cu producatorii din zona Caspica, dar niciunul nu a semnat inca vreun acord.
Partenerii consortiului au dreptul pana in septembrie sa rezerve 50% din capacitatea de transport al gazelor prin Nabucco, care va fi impartita egal celor sase companii din consortiu, respectiv OMV, Bulgargaz, Transgaz, RWE, Botas si MOL. Romania are dreptul la transportul prin Nabucco a doua miliarde metri cubi de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO