Companii

Piaţa aeriană în 2011: Cum a evoluat business-ul companiilor şi cine a anunţat retragerea de pe piaţă

Piaţa aeriană în 2011: Cum a evoluat business-ul companiilor şi cine a anunţat retragerea de pe piaţă

Foto: Catalin Abagiu

Autor: Mirabela Tiron

24.12.2011, 15:26 665

Anul 2011 a fost un an în care cei mai mulţi operatori aerieni au ales să îşi extindă operaţiunile pe piaţa locală şi reţeaua de zbor. Rezultatele în creştere în ceea ce priveşte numărul de pasageri transportaţi s-au văzut şi în bilanţul aeroporturilor din ţară.

Plus 20% în traficul Lufthansa

Ultimele date disponibile arată că operatorul aerian Lufthansa a transportat în 2011 pe piaţa românească un număr de pasageri mai mare cu 20% faţă de anul anterior.

Dat fiind avansul înregistrat, grupul Lufthansa va introduce în orarul de vară din 2012 prima cursă aeriană pe ruta Bucureşti-Berlin, care va fi operat cu o frecvenţă de patru zboruri săptămânale. Cota de piaţă estimată de oficialii Lufthansa pe piaţa românească de linie regulată este de 23%. Lufthansa va continua dezvoltarea în România prin introducerea de curse aeriene spre o Berlin, dar şi prin dublarea capacităţii de zbor pe ruta Sibiu-München anul viitor.

Au ajuns la 2,7 milioane de pasageri în 2011

Şi compania low-cost Wizz Air şi-a extins operaţiunile pe piaţa românească, de unde avioanele pe care le deţine vor zbura spre 20 de destinaţii externe din Bucureşti de anul viitor. Pentru 2011 oficialii companiei au estimate 2,76 milioane de pasageri, faţă de 2,1 mil. de pasageri în 2010. Mai mult, pentru anul viitor compania va introduce zboruri noi. Este compania aeriană cu cea mai agresivă strategie de extindere pe piaţa locală. Low-costul ungar a intrat pe piaţa din România în iulie 2006, stabilindu-şi prima bază operaţională în Bucureşti. Ulterior compania a mai deschis baze în Cluj-Napoca, Timi¬şoara şi Târgu-Mureş.

Nu au comunicat rezultatele

Blue Air nu a raportat rezultatele estimate pentru 2011. În aceeaşi situaţie se află şi compania Tarom. Compania Blue Air a transmis doar că de anul viitor vor fi introduse mai multe zboruri noi, spre destinaţii din Italia. Pe orarul de vară de anul viitor compania va avea zboruri spre Veneţia şi Catania. De asemenea, va reintroduce cursele Bucureşti-Lisabona, care vor fi operabile doar pe perioada verii. Nici Carpatair nu a făcut publică estimarea de pasageri pentru anul 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO