Companii

Piaţa de GPL rămâne o nişă chiar şi după scumpirea benzinei: Ne-am aşteptat la un boom, dar lumea e reticentă

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

26.06.2014, 00:05 551

Piaţa locală de gaz petrolier lichefiat (GPL) a ajuns anul trecut la un volum de 450.000 de tone, după un avans anual de circa 4% datorat în special consumului auto, spun principalii jucători, care se aşteaptă ca segmentul autogazului să fie în continuare prin­cipalul motor de creştere, în contextul suprataxării celorlalţi carburanţi.

„Autogazul este singurul segment care a crescut constant din 2000 încoace“, a spus Gabriel Stoicescu, directorul general al ButanGas şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Gazului Petrolier Lichefiat (ARGPL). În prezent, autogazul reprezintă jumătate din volumele totale de GPL vândute pe piaţă, potrivit estimărilor asociaţiei.

Factorul principal care a susţinut consumul de GPL auto a fost preţul relativ redus, care deşi a crescut substan­ţial, nu a rivalizat cu scumpirea motorinei. Preţul unui litru de GPL pe piaţa din Ro­mânia era de 0,42 euro la mijlocul lunii iunie 2009, iar acum com­bustibilul costă 0,68 euro pe litru (plus 62%), arată da­tele Comisiei Euro­pene. În aceeaşi pe­rioadă, un litru de benzină s-a scumpit de la 0,87 euro la 1,41 euro (plus 62%), iar preţul mo­torinei a crescut de la 0,84 euro la 1,41 euro (plus 68%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO