Piaţa utilajelor pentru construcţii din România ar urma să ajungă în 2023 la un nivel-record de unităţi vândute, cu circa 3.800 de echipamente, depăşind astfel recordul anterior de 3.272 de unităţi, înregistrat în anul 2008, potrivit estimărilor companiei de profil Bergerat Monnoyeur. La polul opus, recordul negativ, cu minimul de utilaje vândute, a fost înregistrat când numărătoarea s-a oprit la 522, în 2009, adică în anul imediat următor după vârful vânzărilor.
Un imbold puternic pentru piaţa utilajelor dedicate lucrărilor de construcţii este dat de fondurile europene care finanţează lucrări de infrastructură, după cum explica recent Liviu Neagu, CEO-ul distribuitorului de echipamente Bergerat Monnoyeur pentru România şi Republica Moldova. Practic, două treimi din toate echipamentele vândute au la bază aceste subvenţii, infrastructura influenţând puternic piaţa în acest an. Este însă nevoie ca investiţiile de acest tip să continue, pentru a nu ajunge la un regres similar cu cel din 2008-2009.
În prezent, piaţa utilajelor pentru construcţii este estimată la o valoare de 500-600 de milioane de euro.
Comparativ cu ţări-vecine din Europa Centrală, România s-a situat mai jos, ca număr de utilaje vândute, faţă de Ungaria, Polonia şi Cehia, mai arată datele Bergerat Monnoyeur. De altfel, piaţa echipamentelor pentru construcţii a trecut printr-un roller coaster din punctul de vedere al evoluţiei în ultimii ani, cu urcuşuri şi coborâşuri.