Companii

Piaţa de M&A din România a fost susţinută în 2023 de investitorii locali. Apetitul străinilor pentru tranzacţii a scăzut. ZF va lansa în următoarea perioadă cea de-a XVII-a ediţie a anuarului Top tranzacţii, care va prezenta cele aproape 250 de acorduri semnate în România de la începutul lui 2023 până în prezent

Piaţa de M&A din România a fost susţinută în 2023 de...

Autor: Cristina Roşca

28.02.2024, 00:07 75

Piaţa de M&A din România a fost dominată anul trecut de tranzacţii domestice, mai exact de cele făcute de investitori locali. Pe de altă parte, numărul acordurilor realizate de străini a scăzut, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY.

Este interesant de remarcat că într-un an dificil din punct de vedere economic şi geopolitic piaţa autohtonă de fuziuni şi achiziţii a fost susţinută de investitorii locali, care au continuat să parieze pe România.

Astfel, numărul de tranzacţii domestice a crescut uşor (de la 116 la 119). La polul opus, a scăzut numărul deal-urilor de tip inbound de la 122 la 105. Această direcţie de mers este confirmată şi de datele Băncii Naţionale, care arată că investiţiile străine în România s-au prăbuşit, coborând la 6,6 miliarde de euro faţă de 10 miliarde de euro în 2022.

De altfel, în vremuri dificile din punct de vedere economic, investitorii străini sunt cei mai prudenţi în abordare, preferând să îşi întoarcă privirea fie către pieţele lor mamă, fie către pieţe mature, considerate a fi mai stabile. Iar ultimul an a fost marcat în continuare de prudenţă, date fiind inflaţia ridicată, banii mai scumpi şi conflictele armate din apropierea României. Nu au ajutat nici modificările fiscale de pe plan local, dar nici reglementările de la nivel european.

Dacă investitorii străini s-au simţit mai prudenţi anul trecut când a venit vorba de investiţiile în România, ce s-a întâmplat cu cei autohtoni şi cu pariurile lor peste graniţă?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO