Companii

Piata masinilor de lux rezista, dar este restransa in comparatie cu anii trecuti, spune seful Bentley

10.09.2009, 00:00 180

"Clientul de lux nu s-a schimbat, dar a devenit mult maipretentios. Se asteapta mult mai mult pana in momentul cumpararii.Decizia de cumparare se ia mult mai greu. Piata masinilor de luxrezista in continuare, dar este restransa in comparatie cu acum doiani sau anul trecut. Dar aceasta piata inca rezista", a declaratAdrian Pascu, seful marcilor Bentley, Porsche si Lamborghini dincadrul Porsche Romania, cel mai mare jucator de pe piata de profil,cu afaceri de aproape un miliard de euro in 2008.

Segmentul autoturismelor de lux inregistreaza scaderi chiar maimari de 50%, media "obisnuita" pe piata auto in acest an, insaimportatorii sunt "salvati" de service.

"Service-ul este foarte important in acest moment. Din cele 200de modele Bentley din Romania, avem inregistrati in baza noastra dedate aproximativ 175 de masini. Cand spunem clienti activi, nereferim la cei care au venit mai mult de o data in service cumasina", a explicat Adrian Pascu.

Concentrarea pe partea de service se regaseste si la marcaFerrari, importatorul Forza Rossa estimand spre exemplu ca dincifra de afaceri de 8 milioane de euro, aproximativ un milion deeuro provine din activitatea de service.

Potrivit sefului Bentley, vanzarile marcilor de lux suntsustinute si de lansarile de noi modele.

"Cine cumpara acum cumpara modele nou lansate. In acelasi timp,cine cumpara acum o face in general pentru a inlocui o alta masinadin garaj", a subliniat Pascu, care a completat ca in generalclientii de Porsche si Bentley mai detin cel putin inca un model alacestor marci.

180.000 de euro, in medie pe un Bentley

Porsche a inceput importul oficial de Bentley in trimestrul altreilea al anului trecut, iar pana la finalul lui 2008 a reusit savanda doua modele. Anul acesta, cea mai scumpa masina livrata deimportator este un Bentley Flying Spur Speed, cu un pret deaproximativ 210.000 de euro, fara TVA.

"Romania este o piata de aproximativ 15 modele Bentleycomercializate anual, dupa 2010. Pretul mediu al unui Bentleycomercializat pe piata locala este de aproximativ 180.000 de euro,fara TVA", a spus Pascu, care a subliniat ca la acelasi procent seva ajunge si in cazul marcii Porsche in anii urmatori.

"Pana in prezent Porsche Romania a livrat cinci modeleBentley, iar pana la finele anului speram sa ajungem la un total desapte unitati. Ultimele doua ar putea fi un GTC Cabrio si olimuzina Flying Spur, iar primele cinci din gama Continental, coupesi limuzina".

In timp ce Bentley s-a concentrat in acest an pe editiilimitate, Porsche a lansat modele pe noi nise din piata auto, carein opinia sefului marcilor i-a permis sa nu fie la fel de afectatde criza.

"Spre deosebire de Bentley, Porsche are o gama mult mai variatade modele. Chiar la declansarea crizei in Romania, Porsche a lansatmodelul Cayenne diesel. Lansam acum limuzina Panamera Porsche,datorita gamei variate de produse, este mai putin afectat de crizadecat de Bentley", a spus Adrian Pascu.

Alaturi de Bentley, cea mai noua marca din portofoliul PorscheRomania este Lamborghini. "In momentul de fata suntem si dealerautorizat Lamborghini, dar nu prelucram clientii decat pe baza decomanda. Nu avem stoc si nici nu vom avea in curand. Nu am vandutinca nicio masina, dar exista clienti interesati, in special demodelul Gallardo", a adaugat Pascu.

Potrivit sefului marcii Porsche, exista deja comenzi in derularepentru noul Panamera. Masina se poate comanda pe baza de lista depret inca din aprilie. Lansarea oficiala in Europa va fi in cadrulSalonului Auto de la Frankfurt.

Primul model Panamera va fi livrat pe piata locala pe data de 12septembrie, cu o zi inainte de prezentarea oficiala a acestuia incadrul Salonului Auto de la Frankfurt.

Si cu banii jos, si in leasing

Modelele Porsche si Bentley sunt achizitionate atat cash, cat siin leasing, potrivit oficialilor companiei.

"La Porsche majoritatea masinilor sunt vandute in sistemleasing, in timp ce la Bentley sunt impartite intre cash sileasing. Majoritatea achizitiilor in sistem leasing sunt derulateprin intermediul Porsche Bank. Din totalul vanzarilor, peste 30%s-au derulat prin Porsche Bank", a subliniat Pascu.

In general modelele Bentley s-au vandut atat din stoc, cat si pecomanda.

In cazul acestora, valoarea optionalelor urca pana la 10-15% dinvaloarea masinii, dar si la peste 20% sau chiar jumatate dinvaloarea automobilului in cazul modelului Arnage spre exemplu.

Cu toate ca activitatea "de baza" a dealerului Bentley esteaceea de a vinde masini noi, exista cereri in momentul de fata sipentru modele second-hand Bentley si Porsche.

"Am infiintat un departament special care se va ocupa strict deaceste masini, in cadrul Weltauto, care se numeste WeltautoPremium. Acestia se vor ocupa de comercializarea modelelor Porsche,Bentley, Lamborghini, plus modelele de top de la celelalte marci",a spus Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO