Companii

Prefab cere daune de 1,2 mil. euro de la Lafarge. Francezii resping acuzatiile

26.04.2010, 23:09 62

Producatorul de materiale de constructii Prefab, detinut de omulde afaceri Marian Petre Milut, a solicitat in instanta despagubiride 5 milioane lei (1,2 mil. euro) companiei Lafarge Ciment,subsidiara locala a grupului francez Lafarge, pentru modificarisuccesive de pret al cimentului. Prefab produce BCA, stalpi situburi pentru care materia prima este cimentul.

Compania detinuta de Milut a depus anul trecut o plangere si laConsiliul Concurentei privind o posibila incalcare a LegiiConcurentei de catre Lafarge Ciment legata de un posibil abuz depozitie dominanta, insa ancheta nu s-a incheiat. In 2005, ConsiliulConcurentei i-a sanctionat pe cei trei producatori de cimentLafarge, Carpatcement Holding si Holcim cu amenzi in valoare totalade circa 27 mil. euro, in principal pentru ca au constituit uncartel pentru stabilirea ilegala a preturilor. Cele trei companiiau sustinut ca nu sunt de acord cu aceasta decizie, insa auachitat, ulterior, amenzile. Doar Carpatcement Holding a dat injudecata ulterior Consiliul Concurentei si a recuperat banii.Reprezentantii Lafarge Ciment au respins in totalitate pretentiileformulate de Prefab si se declarara surprinsi de acest anunt.

30 aprilie, primul termen de judecata

"Confirmam existenta acestui litigiu, avand ca prim termen dejudecata data de 30 aprilie 2010. Ne exprimam surprinderea inlegatura cu modalitatea si momentul difuzarii acestei comunicari,deoarece litigiul se afla intr-o faza incipienta, aceea de a lua lacunostinta de cererea de chemare in judecata formulata de Prefabimpotriva societatii noastre", afirma reprezentantii Lafarge.

Ei sustin ca au fost neplacut surprinsi de maniera si tonul incare Prefab incearca sa-si legitimeze eventualele pretentii pe carele are impotriva Lafarge Ciment (Romania) SA pe care le respinge intotalitate. Subsidiara grupului francez apreciaza ca anuntul Prefaba vizat crearea unei "tensiuni inutile". Reprezentantii cabinetuluide avocatura Irina Voicu, care va reprezenta Prefab in acestproces, au declarat ca Lafarge a modificat preturile de mai multeori pe parcursul anului 2008, in mod unilateral, in sensulmajorarii acestora, obligand Prefab sa le accepte.

"Prefab considera ca piata cimentului din Romania a fost/esteafectata si controlata de intelegerile tacite ale cartelurilorformate in jurul Lafarge, care practica o politica de preturiabuziva. Majorarile succesive de preturi practicate de Lafarge inanul 2008 au intervenit pe fondul declansarii crizei economice,cand toate preturile la materialele de constructii erau in scadereaccentuata. Tratand Prefab ca pe o societate captiva, Lafarge aadus societatii un prejudiciu in valoare de 5.034.803,82 lei",afirma casa de avocatura.

Actiunea Prefab impotriva Lafarge a fost inregistrata in data de5 martie 2010 la Registratura Tribunalului Bucuresti, urmand caprima infatisare sa fie vineri, 30 aprilie.

Prefab, companie listata pe piata Rasdaq a Bursei de ValoriBucuresti, este controlata de presedintele PNTCD, Marian Milut,prin firma Romerica International din Bucuresti, care detine 80%din capitalul producatorului de materiale de constructii, in timpce SIF Muntenia are aproape 13% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24