Companii

Privatizarea a dublat productia la Sere Codlea

16.08.2001, 00:00 22



Societatea comerciala Sere Codlea, cea mai mare societate horticola din tara, a realizat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 77 miliarde de lei, adica egala cu cifra de afaceri realizata in 2000. Rezultatele financiare din prima parte a acestui an au fost realizate in conditiile in care preturile produselor au fost mai mici decat in 2000.

Sere Codlea a obtinut in primele cinci din acest an o productie tripla la cultura de castraveti comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fapt care a dus la dublarea vanzarilor comparativ cu perioada similara din 2000, a declarat pentru Ziarul Financiar Maria SchA1tz, presedinte Sere Codlea.

Deocamdata, oficialii societatii nu au facut estimari financiare pentru intregul an, deoarece semintele de castraveti, din import, nu au fost de o calitate foarte buna, iar productia ar putea fi deficitara.

Societatea se afla in negocieri cu firme straine pentru a realiza parteneriate. "Vrem sa modernizam magazinele si laboratoarele.

Desi negocierile - cu cateva firme europene - nu se afla intr-o faza avansata, avem incredere in finalitatea acestor proiecte", a mai adaugat SchA1tz. Sere Codlea are o retea de desfacere alcatuita din 73 de magazine proprii, la care se adauga, din 2001, standuri en-gross, in special pentru legume.

O alta noutate este intrarea, pe piata din capitala si a catorva resedinte de judet, a florilor decorative produse de societate. Aceasta activitate reprezinta 15% din cifra de afaceri a companiei.

Sere Codlea, privatizata recent prin oferta publica, are in derulare un program de investitii de 1,4 milioane de dolari, cu termen de finalizare in 2001. Banii sunt investiti in instalatii de udat prin picatura si in impachetarea serelor pentru conservarea energiei calorice, a spus SchA1tz.

Spre deosebire de anul trecut, cand toata productia serelor companiei era adresata consumului intern, pentru 2001 societatea are contracte de export pentru o cantitate de 1.200 tone de legume de sera catre Germania, Austria, Elvetia si Cehia. Exportul reprezenta circa 60% din productia serelor, apreciaza reprezentantii companiei.

Productia anuala de 20 milioane de flori, printre care gherbera, fresia, garoafele, plantele de apartament si materialul dendrologic (flori de parc, material pentru gard viu, arbori si arbusti ornamentali) plaseaza firma brasoveana in randul marilor producatori europeni de flori. Societatea mai produce flori material saditor (seminte, bulbi, minituberculi de cartofi si butasi), legume de sera si camp, cartofi si capsuni.

Societatea a fost preluata in februarie prin oferta publica de catre Grup Agro 2001 (asociatie agricola alcatuita din actionari de la o firma particulara din judetul Dolj), care detine 70% din actiunile societatii. Pretul de preluare a fost de 40 mld. de lei si preluarea datoriilor de circa 150 mld. de lei.

Capitalul social al societatii este de aproximativ 61,5 miliarde de lei (circa 2,2 milioane de dolari).

Competitia pentru Sere Codlea este reprezentata, in primul rand, de importatori, dar presedintele societatii afirma ca pe piata este loc pentru toata lumea.

"In Romania exista o mare cerere pentru plante (flori decorative, rasaduri - n.red) si legume. Societatile romanesti care actioneaza in acest domeniu, au, in general, anumite zone de desfacere a marfii si din acest motiv nu am simtit o presiune foarte mare din partea concurentilor", sustine SchA1tz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO