Companii

Producătorul de ambalaje biodegradabile Exonia critică modul de departajare a companiilor selectate de Ministerul Economiei pentru a primi ajutor de stat: Facem investiţiile sau ne prefacem?

Producătorul de ambalaje biodegradabile Exonia critică...

Autor: Cristina Bellu

11.04.2023, 17:20 508

Producătorul de ambalaje biodegra­dabile din hârtie Exonia, business contro­lat de antreprenorul Tiberiu Stoian, critică dur procedura de evaluare a companiilor selectate de Ministerul Economiei în vederea acordării ajutoarelor de stat.

Oficialii companiei spun că producătorii reali din economia românească, care contribuie substanţial bugetul de stat, sunt dezavantajaţi flagrant de procedura de evaluare în vederea acordării unui ajutor de stat pentru înfiinţarea de noi capacităţi de producţie moderne, dar mai ales profitabile.

“Exonia protestează faţă de modul de departajare a solicitanţilor de Ajutor de Stat, aplicat de Ministerul Economiei, conform HG 959/2022. Criteriile de evaluare au permis unei firme de apartament cu zero angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală "impresionantă" de numai 1.000 de euro să halucineze că va implementa un proiect de 80 de milioane, tot de euro. Iar Ministerul Economiei îi aprobă finanţarea, din Bugetul Statului Român”, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat.

Aceştia ridică o serie de întrebări legitime cu privire la corectitudinea analizei documentaţiilor din dosarele de candidatură ale firmelor mici care au solicitat ajutoarelor de stat şi cărora li s-a aprobat finanţarea.

“Cum au demonstrat aceşti câştigători că au capacitatea financiară de implementare a unui proiect de o asemenea anvergură? Ne întrebăm ce unitate bancară poate asigura sursa de finanţare unei entităţi fără activitate, fără vreo experienţă sau / şi fără active proprii?  Dar capacitatea tehnică şi expertiza cum au demonstrat că o deţin în cadrul proiectelor depuse, în contextul în care nu au angajaţi şi nici vreo experienţă în domeniul vizat prin proiecte? Nu cumva se vizează mutarea personalului specializat dintr-o altă companie în noul proiect, ceea ce ar încălca criteriile de eligibilitate?”.

HG 959/2022 specifică faptul că nu este permis transferul unei părţi a unei activităţi de la o unitate existentă la alta a unei alte părţi contractante la Acordul privind SEE unde are loc investiţia care beneficiază de ajutor de stat. Cu atât mai mult, este interzis transferul de activitate dintr-o altă unitate care ar avea resursele de implementare, inclusiv umane.

“În acest context, sperăm că acele firme ”de apartament” cu cifre de afaceri şi active minuscule să respecte declaraţiile privind evitarea unei relocări anterioare, dar mai ales pe o perioadă de minim doi ani ulterior realizării investiţiei! Altfel spus, sperăm să nu fie cazul unor mutări de activitate existentă a unor companii prin refinanţare şi retehnologizare mascată”, mai spun reprezentanţii Exonia.

Un alt aspect pe care aceştia îl consideră relevant se referă la repartizarea regională a ajutoarelor pentru a asigura premisele reducerii decalajelor de dezvoltare pe regiuni.

“Ne menţinem cererea de finanţare şi aşteptăm îndeplinirea obligaţiilor de către beneficiarii selectaţi, iar în cazul neîndeplinirii acestora, sperăm ca Ministerul Economiei să acţioneze rapid şi să semneze acordurile de finanţare cu solicitanţii serioşi din lista de ”aşteptare, adică cei aprobaţi în afara bugetului”, adaugă reprezentanţii companiei.

Grupul Exonia a fost fondat în anii 2000 de omul de afaceri Tiberiu Stoian, antreprenor în serie cu investiţii în industria ambalajelor, IT, turism, comerţ în Romania şi SUA şi este format din trei entităţi: Exonia Holding, producător de ambalaje din hârtie, Exonia Production, producător ambalaje plastice şi Artis Design / IT Solutions, integrator de soluţii de digitalizare industrială.

În 2022, Exonia a raportat afaceri de 31,1 milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de anul anterior şi EBITDA de 10,1 mil. lei, mai mare cu 75% faţă de anul anterior. Planul este triplarea cifrei de afaceri în următorii trei ani.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO