Companii

Producatorul de carne Vascar, 3,5 mil. euro pentru UE

20.04.2006, 00:00 78

Compania Vascar din Vaslui, unul dintre jucatorii de dimensiuni medii de pe piata preparatelor din carne, va investi peste 3,5 milioane de euro pentru modernizarea fabricii din Vaslui.

"Rezultatul acestui proiect de investitii va insemna extinderea ariei de distributie, demararea activitatilor de export, dar si reducerea costurilor si cresterea rentabilitatii", spune Rita Carmen Popa, director de marketing al companiei.

Pentru realizarea investitiei, compania va beneficia de o finantare Sapard de 1,7 mil. euro.

"Proiectul urmareste asigurarea unor norme de protectie a mediului la nivelul exigentelor Uniunii Europene, dar si atingerea standardelor de siguranta alimentara", au mai spus reprezentantii companiei.

Vascar a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 17,9 mil. lei (5 mil. euro), in crestere cu 26% fata de 2004.

Cea mai mare parte a vanzarilor companiei se deruleaza in judetele din zona Moldovei. "Avem o retea proprie de 12 magazine in Vaslui, Husi si Iasi", mai spune directorul de marketing al companiei.

Anul trecut, compania a demarat un program de distributie la nivel national, in urma caruia s-au stabilit parteneriate cu distribuitori din judetele din afara Moldovei.

La sfarsitul anului trecut, reteaua de distributie a companiei acoperea in jur de 80% din teritoriul Romaniei.

Potrivit datelor companiei, anul trecut Vascar a produs aproape 1.100 de tone de preparate din carne, dublu fata de cantitatea realizata in 2004. Compania mai produce conserve.

"Am urmarit cresterea notorietatii brandului la nivel national, stabilirea de parteneriate cu hipermarketurile si cu lanturile de magazine de tip cash & carry", spune Popa.

Compania a fost infiintata in 1968, iar in 1991 societatea a fost privatizata. Vascar are 180 de angajati.

Anul trecut, piata produselor procesate din carne de porc s-a ridicat la 600 de milioane de euro. Patru dintre primii cinci jucatori din piata mezelurilor sunt afaceri de familie: Cristim Bucuresti, Aldis Calarasi, Angst si Caroli. Singurul jucator care face parte dintr-un grup international este Tabco-Campofrio, detinut de spaniolii de la Campofrio Alimentacion.

Una dintre cele mai importante tendinte manifestate de piata in ultimii ani se refera la scaderea ponderii micilor producatori in totalul productiei. Daca marii producatori reprezentau 50% din piata in 2004, anul trecut ei au ajuns la 60%, ritmul fiind estimat sa creasca dupa aderarea la Uniunea Europeana, in conditiile in care producatorii mici nu investesc pentru a se alinia la normele europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO