♦ Amprenta pe care o au consumatorii de energie transformaţi în prosumatori este tot mai mare la nivelul sistemului energetic, la fel şi dezechilibrele generate de aceştia ♦ Stocarea va fi inclusă în următoarele programe de finanţare cum este cazul Casa Verde Fotovoltaice ♦ Următorul pas ar fi prosumatorul pe zona de căldură, ideea fiind de a pivota întreg consumul de energie spre regenerabile, iar aici intră transportul sau încălzirea.
La finalul lunii septembrie, comunitatea de prosumatori a ajuns la circa 96.000 de membri care împreună au montat proiecte solare de 1.226 MW. În ianuarie 2020, de exemplu, numărul prosumatorilor din România era de 271 de mici consumatori de energie care îşi făcuseră curaj să devină producători. Fast-forward până la jumătatea anului 2023, clubul prosumatorilor ajunsese la 77.638 de membri, cu 973 MW instalaţi pe acoperişuri şi investiţii de peste 1 miliarde de euro în producţia proprie de energie. Ca o completare, anul 2023 a început cu o capacitate a prosumatorilor de 417 MW.
„Probabil vom termina anul cu 110.000 de prosumatori şi cu 1.500 MW de capacitate (similar cu centrala de la Cernavodă ca şi capacitate, dar cu un randament de funcţionare de circa 20% faţă de 90% în cazul reactoarelor - n.red.). Suntem la început“, a spus Viorel Alicuş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o conferinţă organizată de EFdeN, principalul ONG care promovează interesele comunităţii de prosumatori.