Companii

Prosumatorii au şanse să termine anul 2023 cu o capacitate instalată de 1.500 MW, mai mult decât cele două reactoare de la Cernavodă. „Suntem la început“

Prosumatorii au şanse să termine anul 2023 cu o...

Autor: Roxana Petrescu

03.12.2023, 15:25 621

Amprenta pe care o au consumatorii de energie transformaţi în prosumatori este tot mai mare la nivelul sistemului energetic, la fel şi dezechilibrele generate de aceştia  Stocarea va fi inclusă în următoarele programe de finanţare cum este cazul Casa Verde Fotovoltaice Următorul pas ar fi prosumatorul pe zona de căldură, ideea fiind de a pivota întreg consumul de energie spre regenerabile, iar aici intră transportul sau încălzirea.

La finalul lunii septembrie, co­munitatea de prosumatori a ajuns la circa 96.000 de mem­bri care împreună au montat proiecte solare de 1.226 MW. În ianuarie 2020, de exemplu, numărul prosumatorilor din România era de 271 de mici consumatori de energie care îşi făcuseră curaj să devină producă­tori. Fast-forward până la jumătatea anu­lui 2023, clubul prosumatorilor ajunsese la 77.638 de membri, cu 973 MW instalaţi pe acoperişuri şi investiţii de peste 1 miliarde de euro în producţia proprie de energie. Ca o completare, anul 2023 a început cu o capacitate a prosumatorilor de 417 MW.

„Probabil vom termina anul cu 110.000 de prosumatori şi cu 1.500 MW de capacitate (similar cu centrala de la Cernavodă ca şi capacitate, dar cu un randament de funcţionare de circa 20% faţă de 90% în cazul reactoarelor - n.red.). Suntem la început“, a spus Viorel Alicuş, director în cadrul Autorită­ţii Naţionale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), la o conferinţă organizată de EFdeN, principalul ONG care promovează interesele comunităţii de prosumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO