Companii

Putine companii sunt protejate de fluctuatiile cursului

25.01.2008, 17:45 18

Deprecierea leului din ultimele saptamani a aruncat in aer bugetele multor companii locale, insa exista si jucatori care s-au pus la adapost de fluctuatiile majore de pe piata valutara.
Alro, ArcelorMittal Galati si Carrefour sunt cateva dintre companiile care au preferat sa se protejeze impotriva fluctuatiilor cursului valutar, in timp ce altele precum Rompetrol, Metro sau Selgros nu considera necesara o astfel de masura.
"Pentru marfa non food ce provine din importuri proprii preturile sunt negociate cu cel putin 6 luni inainte de momentul vanzarii, deci, in acest caz, efectele fluctuatiilor cursului valutar sunt greu de previzionat. Pentru restul marfurilor din import, atunci cand piata o impune, preturile se renegociaza cu furnizorii in mod echitabil pentru ambele parti", a declarat pentru ZF Delia Cucu, directorul de comunicare al Metro Group Romania.
Deprecierea leului va afecta si vanzarile bunurilor de folosinta indelungata, pe masura ce cheltuielile vor fi orientate mai degraba spre bunuri cu utilitate imediata.
"Avand in vedere felul in care s-a terminat anul trecut si a inceput acest an din punctul de vedere al stabilitatii monedei nationale s-ar putea sa se simta un mic efect si in ceea ce priveste puterea de cumparare a cetatenilor romani. Asta va face ca ponderea alocata altor produse care nu sunt de stricta necesitate sa se reduca in 2008", a declarat Mircea Varga, director financiar executiv al Electrolux Romania, al doilea producator de electrocasnice de pe piata locala.
Producatorul de aluminiu Alro Slatina, controlat de grupul Vimetco Olanda, a incheiat doua contracte forward cu Deutsche Bank saptamana trecuta, in valoare de 131 mil. lei (37 mil. euro), potrivit Mediafax. Primul contract are o valoare de 62,7 mi. lei (16,9 mil. euro), iar al doilea se ridica la 68,6 mil. lei (18,5 mil. euro). In cazul ambelor acorduri, data de incepere a tranzactiei este februarie, iar data de finalizare este prevazuta pentru luna decembrie.
Masuri similare a luat si compania siderurgica ArcelorMittal Galati, fosta Sidex, care colaboreaza la nivel global cu bancile Citibank, ABN AMRO si BRD.
"ArcelorMittal Galati foloseste in principal trei valute in procesul de vanzari si achizitii, respectiv leu, dolar si euro. Am aplicat politici de hedging pentru a ne proteja de fluctuatiile de curs valutar, iar aceste politici sunt implementate prin intermediul bancilor cu care lucram la nivel global, precum Citibank, ABN AMRO si BRD", a declarat directorul general executiv al ArcelorMittal Galati, Augustine Kochuparampil, citat de Mediafax.
Compania petroliera Rompetrol, preluata anul trecut de KazMunaiGaz din Kazahstan, nu a considerat necesara incheierea de contracte forward.
"Exporturile Rompetrol nu sunt afectate de deprecierea monedei nationale. Materia prima este in dolari, iar exporturile sunt consolidate tot in dolari", potrivit companiei.
Directorul de marketing al companiei de retail Carrefour Romania, Andreea Mihai, spune ca firma utilizeaza contractele forward pentru importurile directe, fara a oferi detalii, motivand ca informatiile sunt confidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO