Companii

PwC România: Facturarea electronică, top 5 provocări

PwC România: Facturarea electronică, top 5 provocări
12.02.2024, 12:08 189

Termenul de 1 iulie 2024 până la care toate companiile ar trebui să fie pregătite să transmită doar facturi electronice nu este fezabil, fiind încă multe probleme în procesul de implementare printre care lipsa de claritate a legislaţiei, modalitatea de implementare şi mapare a tranzacţiilor, sancţiunile aferente şi mai ales termenele, care par din ce în ce mai puţin fezabile, este una dintre concluziile noului episod  PwC Romania Tax Talks, unde Inge Abdulcair, Director Taxe, şi Ramona Curta, Senior Manager, au discutat despre provocările sistemului de facturare electronică e-Factura.

Principalele declaraţii

Deşi alte state membre au decis amânarea datei de implementare a facturării electronice, precum Polonia, Franţa şi Germania, în România, acest proces a mers pe repede-înainte, ca orice altă măsură de digitalizare, astfel încât există o serie de probleme la nivelul companiilor în procesul de implementare pe toţi pilonii relevanţi.

Nu cred în eliminarea facturilor pe hârtie de la 1 iulie 2024 pentru că avem atât de multe provocări.

Atunci când se lucrează la sistem, apar provocări pentru mediul de afaceri pentru că sunt întreruperi în planificarea pe care şi-au făcut-o pentru testare, în corectarea erorilor. 

Lipsa unei documentaţii complete, cu toate scenariile şi mesajele de eroare creează dificultăţi mediului de afaceri în procesul de testare. O altă provocare este lipsa de claritate a legislaţiei şi în zona de mapare a tranzacţiilor. Pentru a ne conforma, trebuie să consultăm standardul european, RO Cius, standardul UBL, şi unele dintre reguli nu sunt întotdeauna aliniate.

Multe dintre restricţii nu sunt implementate în sistem şi atunci când încercăm să testăm, vedem că orice este posibil, ceea ce duce la o confuzie, şi din nou întârzie procesul de implementare. Aş mai putea să enumăr aici şi accesul în SPV al companiilor, pentru că ştim că avem nevoie de acces pentru a accesa sistemul e- factura. Şi sunt companii care până la 1 ianuarie 2024 nu aveau acces sau accesul este asigurat prin furnizori de servicii terţi.

Mai întâmpinăm dificultăţi în regândirea proceselor interne, precum procesul de analiză şi aprobare a deconturilor angajaţilor, pentru că de la 1 iulie vom avea nişte deconturi care nu mai au în spate facturile aşa cum eram obişnuiţi şi vom vedea provocări în zona asta de reconciliere.

Posibilitatea emiterii facturilor în numele şi pe seama furnizorilor a întârziat procesul de implementare pentru că, deşi este o practică extrem de uzitată de mediul de afaceri în România în anumite industrii, precum automotive, retail, energie, nu a fost posibilă emiterea facturilor în numele şi pe seama furnizorilor. Abia recent, ANAF a făcut posibilă încărcarea acestor tipuri de facturi.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels