Companii

Raiffeisen Investment: Desi capitalul este mai scump, Romania are potential mare de dezvoltare

Raiffeisen Investment: Desi capitalul este mai scump, Romania are potential mare de dezvoltare

Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeisen Investment Romania: "Desi capitalul este mai scump, si deci rentabilitatea investitiei poate fi mai mica, Romania, dincolo de momentul actual, ramane o tara cu potential mare de dezvoltare, cu sectoare de activitate inca putin consolidate."

07.07.2008, 19:28 24

"Nimic nu ne lasa sa credem ca a doua parte a anului va fi altfel decat prima. Chiar si pietele internationale dau
semne de calmare, iar fondurile prezente pe piata au bani pentru achizitii", spune Filipescu.
Principalele sectoare care se asteapta sa genereze tranzactii in a doua jumatate a anului sunt energia, bunurile de larg consum, telecom-ul, media sau serviciile. Astfel, de la inceputul anului au fost semnate 83 de deal-uri, fiind consemnate si primele achizitii realizate de companii autohtone in strainatate.
"Nu toate tranzactiile care au ca tinta de preluare o companie romaneasca au ca achizitori companii straine. Din totalul de 83 de tranzactii, 46 au avut cumparator strain, 37 au avut cumparator roman, iar 6 companii locale au preluat o societate din alta tara. Totusi, valoric vorbind, achizitiile straine in Romania au avut o pondere mult mai importanta, ca si in anii trecuti, 2,98 miliarde de euro", spune Filipescu.
Investitorii financiari interesati mai ales de domeniul constructiilor si de IT au generat 42% din valoarea tranzactiilor de M&A, valoare similara cu cea inregistrata anul trecut.
Pe de alta parte, exit-ul realizat de Global Finance din reteaua LaFourmi a marcat iesirea definitiva a firmelor de private-equity din retailul generalist.
Real estate-ul a continuat sa fie cel mai dinamic segment al economiei, astfel ca in ciuda unei perioade de reticenta resimtite la inceputul anului, valoarea fuziunilor si achizitiilor a depasit 1 mld. euro, respectiv 34% din totalul activitatii de M&A din aceasta perioada.
Incluzand preluarea de catre Enel a Electrica Muntenia Sud, sectorul energetic devine al doilea cel mai "fierbinte" domeniu anul acesta, pe locul trei aflandu-se serviciile financiare si asigurarile.
Tranzactia record de 350 mil. euro prin care Groupama a preluat Asiban a fost principalul eveniment al lumii financiare in aceasta perioada.
In total au fost sapte tranzactii de peste 100 mil. euro (excluzand Enel- Electrica Muntenia Sud), 3 in real-estate, 4 in industrie ( 2 in asigurari, una in bauturi si una in real-estate development).
"Desi capitalul este mai scump, si deci rentabilitatea investitiei poate fi mai mica, Romania, dincolo de momentul actual, ramane o tara cu potential mare de dezvoltare, cu sectoare de activitate inca putin consolidate", a spus Ioana Filipescu.
Cand un fond de investitii face o achizitie, a continuat Filipescu, primul criteriu obligatoriu este posibilitatea exit-ului intr-un orizont mediu de timp, trei maxim cinci ani.
"Ca sa ai un exit de succes, isi trebuie o companie pe care ai crescut-o, dar care are inca potential de crestere mare, iata un prim atu al Romaniei ca atractivitate. Aceasta crestere poate fi organica sau, in dese cazuri, prin achizitii de consolidare a pietei, un alt atu al unor sectoare de activitate din Romania, unde piata este mult fragmentata. In al treilea rand, in conditiile in care randamentul investitiei se regaseste penalizat de costul banilor de astazi, fondurile se orienteaza catre piete emergente, unde randamentele sunt net superioare pietelor mature", a afirmat Ioana Filipescu.
Valoarea medie a tranzactiilor a crescut cu 50% in aceasta perioada ,pana la 40 mil. euro, comparativ cu 26 mil. euro in prima jumatate din 2007.
Cresterea pietei de M&A trage dupa ea si cresterea pietelor conexe: avocatura de business, consultanta de management, consultanta de M&A.
"Know-how-ul local devine inconturnabil din punctul de vedere al achizitiilor, si, pe de alta parte, avem o cultura de business local care se dezvolta odata cu economia, astfel incat antreprenorii devin din ce in ce mai constienti de valoarea reala adaugata a consultantei specifice", a spus Ioana Filipescu.
In timp ce pe piata romaneasca fuziunile si achizitiile nu dau semne de stagnare, la nivel international valoarea pietei de M&A a scazut cu aproape o treime in prima parte a anului, pana la 1.200 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO