Companii

Raul Ciurtin vorbeste despre tranzactia Albalact: Nu mi-am impus un termen limita pentru aceasta vanzare

Raul Ciurtin vorbeste despre tranzactia Albalact: Nu mi-am impus un termen limita pentru aceasta vanzare

Raul Ciurtin, presedinte al Albalact: De cele mai multe ori, pretul inaintat de cei interesati de achizitie nu s-a ridicat la nivelul asteptat. Iar anul acesta cu atat mai putin, pentru ca si valoarea banilor (in cifre absolute - n. red.) raportata la evolutia pietei este alta. Pretul real al companiei nu este doar un pret pe care eu doresc sa-l obtin si atat. La randul meu, eu il analizez in functie perspectivele de dezvoltare ale companiei.

09.03.2010, 00:00 138

Compania pe care Ciurtin, de profesie medic, a dus-o de laafaceri de 2,5 mil. euro in urma cu zece ani la peste 50 mil. euroin 2008 a fost incepand de anul trecut una dintre cele mai curtateafaceri pe o piata de peste un miliard de euro, dominata demultinationale.

Potrivit unor surse din piata, fondul de investitii Apax (caredetine compania Tnuva Romania), actionarii Muller, dar si gigantulfrancez Lactalis si-au manifestat interesul pentru preluareaAlbalact. Discutiile au avansat, potrivit acelorasi surse, cuLactalis, grup care detine brandul LaDorna si care in 2008 avea ocifra de afaceri in Romania mai mica cu zece milioane de euro fatade producatorul din Alba.

Lactalis i-a platit in aprilie 2008 peste 80 de milioane de euroomului de afaceri Jean Valvis pentru a prelua integral companiaLaDorna, creata de antreprenorul elvetian de origine greaca.Astfel, pentru a-si consolida businessul local si pentru a se apropia de principalii doicompetitori, Friesland si Danone, francezii ar fi avut nevoie de unal doilea business puternic in Romania, potrivit unor surse dinindustrie.

Interes in crestere

Raul Ciurtin, 37 de ani, nu a negat niciodata interesul unorinvestitori pentru compania pe care o conduce, dar nici nu a oferitdetalii despre numele companiilor cu care a purtat discutii pentruvanzarea Albalact.

"In ultimii ani diversi jucatori strategici sau fonduri deinvestitii si-au manifestat interesul pentru compania Albalact.Anul trecut insa, cand piata a cunoscut niste transformari, urmaresi a tendintei de consolidare, si au inceput sa apara achizitii sauinvestitii mari, si pentru compania Albalact interesul din parteajucatorilor sau fondurilor de investitii a fost mai mare. Iar acestinteres a vizat si o achizitie partiala, si o achizitie totala abusinessului", a declarat Raul Ciurtin pentru ZF.

Discutiile actionarilor Albalact cu posibili investitori au adusin prim-plan si numele lui Petru-Gavril Leontin, care detine in moddirect 1% din titlurile Albalact si care sustine ca are dreptul lajumatate din actiunile detinute de familia Ciurtin. Aceastainformatie a fost negata de familia Ciurtin, care a dorit salamureasca aceasta disputa in instanta, pentru a evita astfel toatespeculatiile.

Pe de alta parte, Raul Ciurtin spune ca desi au fost discutiipentru cedarea unui pachet de actiuni, nu exista presiune de timppentru vanzarea Albalact, mai ales in aceste conditii dificile depiata. De aceea, Ciurtin spune ca isi va lua ragazul necesar pentrua evalua cu mare atentie propunerile primite prin prisma a ceea ceii asigura vanzarea in raport cu perspectivele de dezvoltare alecompaniei.

Care este pretul real al companiei?

"De cele mai multe ori, pretul inaintat de cei interesati deachizitie nu s-a ridicat la nivelul asteptat. Iar anul acesta cuatat mai putin, pentru ca si valoarea banilor (in cifre absolute -n. red.) raportata la evolutia pietei este alta. Pretul real alcompaniei nu este doar un pret pe care eu doresc sa-l obtin siatat. La randul meu, eu il analizez in functie perspectivele dedezvoltare ale companiei. De aceea, nu am niciun target de timp pecare mi l-am impus pentru aceasta vanzare", a explicat actionarulAlbalact.

Albalact, companie tranzactionata pe Bursa de Valori Bucurestisub simbolul ALBZ, atinsese in ultima parte a anului 2007 ocapitalizare de 182 de milioane de euro, maximul inregistratvreodata de producatorul de lactate. Intr-un singur an insa, panala finalul lui 2008, variatiile bursei au dus capitalizareaAlbalact la 26,5 milioane de euro, acesta fiind minimul inregistratde compania din Alba.

Intrebat daca regreta faptul ca nu a vandut businessul inmomentul in care aceasta capitalizare depasea 100 de milioane deeuro, Ciurtin raspunde cu un nu hotarat.

"Daca as fi vandut atunci, cu banii multi obtinuti as ficumparat ceva scump care astazi valoreaza putin", a completatel.

Albalact a cumparat in 2008 producatorul de lactate Raraul dinCampulung Moldovenesc intr-o tranzactie de 3,5 mil. euro care i-aasigurat producatorului din Alba o pozitie mult mai solida pesegmentul branzeturilor.

Anterior acestei tranzactii, compania care detine marcile Zuzu,Fulga si Albalact se afla cu cel putin unul dintre aceste branduriintre primele cinci marci de iaurturi, lapte proaspat, smantana siunt, piete cu o valoare cumulata de peste o jumatate de miliard deeuro.

Cine detine Albalact

Cel mai mare actionar al companiei din Alba Iulia este PetruCiurtin, care detine in jur de 31% din titlurile companiei.

Raul Ciurtin, actualul presedinte al Albalact (fiul lui Petru -n. red.), are 16% din actiuni, in timp ce fondul de investitii RC2detine in jur de 25% din actiunile producatorului de lactate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO