Companii

Renumele podgoriei Murfatlar atrage noi investitori

09.03.2004, 00:00 296



Producatorul de vinuri Vinex Murfatlar, unul dintre cei mai noi jucatori din podgoria Murfatlar, a vandut anul trecut de 1 milion de dolari, in special in vrac catre destinatii externe. "Am investit anul trecut 300.000 de euro intr-o linie de imbuteliere si in achizitionarea de suprafete viticole, iar in acest an vom investi 500.000 de euro dintr-un fond Sapard pentru noi utilaje si pentru renovarea cramei", spune Iota Trantu, directorul general si unicul asociat al Vinex Cernavoda.



El sustine ca inca mai este loc pe piata vinului pentru noi jucatori. "Cred ca viitorul pe aceasta piata este al micilor jucatori care vor avea productii limitate si vor vinde mai scump", afirma Trant. Vinex este prezent pe piata cu doua sortimente: Pinot Gris si Sauvignion Blanc pe care le comercializeaza la sticle de 0,75 litri, dar si prin intermediul unui sistem foarte des folosit in tarile UE: "bag in box", adica vin comercializat intr-un fel de pungi de plastic de 3 sau 10 litri cu un mic robinet in partea inferioara care ofera avantajul ca pe masura ce se golesc se pliaza pe cantitatea de vin ramasa fara sa dea astfel posibilitatea aerului sa patrunda inauntru. "Aproape 90% din vinul comercializat in barurile din UE este vandut prin aceasta metoda", spune Trant.



La targul de vinuri si bauturi spirtoase care s-a desfasurat acum doua saptamani la Dusseldorf, Murfatlar a fost un nume foarte des intalnit pe buzele vizitatorilor, aceasta explicand in mare masura de ce si alti producatori autohtoni s-au prezentat la expozitia din Germania cu vinuri de origine din Murfatlar.



In afara de Vie Vin Murfatlar, care a expus vinurile de Murfatlar, Fruvimed Medgidia, Karom Drinks, Vinex Cernavoda au fost alte trei firme care au expus vinuri de Murfatlar. Vinia Iasi, care nu a fost prezenta la Dusseldorf, este un alt producator care vinde vinuri de Murfatlar de pe cele circa 600 de hectare pe care le detine in aceasta podgorie.



Vinex Cernavoda s-a format pe scheletul fostului IAS Cernavoda, achizitionat de Trant (fost angajat aici) acum trei ani. Vinex detine o suprafata de 200 de hectare de vita de vie in podgoria Murfatlar.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24