Companii

Reorganizarile aduc Pepsi si Coca-Cola la acelasi numar de angajati, dar ii despart 200 mil. €

Reorganizarile aduc Pepsi si Coca-Cola la acelasi numar de angajati, dar ii despart 200 mil. €
02.03.2010, 23:12 217

Imbuteliatorul local al Pepsi va fuziona cu producatorulchips-urilor Lay's, compania Star Foods, creand astfel o companiecu circa 2.100 de angajati, 4 fabrici si un portofoliu de 8branduri la nivel local.

Cele doua companii, detinute acum integral de gigantul americanPepsiCo, au realizat in 2008 afaceri cumulate de aproximativ 300mil. euro, potrivit celor mai recente raportari financiare.

PepsiCo nu a anuntat inca echipa de management care va conducecompania nou creata in Romania. Este posibil ca unul dintre cei doiexpati care conduc in prezent operatiunile locale ale celor douacompanii, Mike Holmes (Pepsi Americas) si Javier Urunuela (StarFoods), sa plece din Romania. Sistemul Pepsi in Romania ajungeastfel la acelasi numar de angajati ca si imbuteliatorul local alCoca-Cola, cel mai mare rival al sau de pe piata bauturilorracoritoare.

Grecii de la Coca-Cola Hellenic aveau aproape 3.000 de angajatiin Romania la finele lui 2007, insa restructurarea businessuluilocal, realizata in ultimii doi ani, a taiat aproape 1.000 delocuri de munca la Coca-Cola HBC Romania.

Ca si dimensiune a organizatiei, cei doi competitori sunt acumfoarte aproape unul de celalalt, insa PepsiCo, actionarul majoritaral producatorului Pepsi, este la o distanta de aproximativ 200 mil.euro de afacerile realizate de sistemul Coca-Cola in Romania, carepot fi estimate la aproximativ 500 mil. euro la nivelul lui 2009 pebaza dinamicii volumelor vandute anul trecut fata de perioadaanterioara (-12%).

Si imbuteliatorul Pepsi Americas Romania a raportat un declin dedoua cifre (peste 10%) al volumelor de vanzari in intervalulmentionat.

PepsiCo a intrat pe piata romaneasca in anul 2004, cand aachizitionat producatorul local de chips-uri si alte snacks-urisarate Star Foods printr-un joint-venture cu compania americana dinpanificatie General Mills. La scurt timp, PepsiCo a ramas uniculactionar al Star Foods, iar in 2005-2006 si-a intarit prezenta pepiata locala odata cu achizitia imbuteliatorului local al Pepsi,QAB, de catre Pepsi Americas, companie la care PepsiCo avea 40% dinactiuni.

Anul trecut, PepsiCo a anuntat preluarea integrala a celor maimari doi imbuteliatori ai sai la nivel global, Pepsi Bottling Groupsi Pepsi Americas, o tranzactie de 7,8 mld. dolari finalizata inurma cu cateva zile. "Odata cu integrarea operatiunilor controlatede PepsiCo in Romania, ne asteptam sa crestem in continuare pepiata din Romania si sa transferam din avantajele fuziunii directcatre consumatori", au declarat reprezentantii PepsiCo.

Comedymall VOT IN PANDEMIE
AFACERI DE LA ZERO