Retail&Agrobusiness

Alina Toma, FGCR: Agricultura este un sector vital pentru economie. Dacă nu investeşti într-un an producţia ar putea să fie afectată pe termen lung

Videoconferinţa Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro si micro prin cooperare şi colaborare

Alina Toma, FGCR: Agricultura este un sector vital pentru...

Autor: Cristina Bellu

23.06.2020, 11:56 222

Alina Toma, preşedinte şi director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) consideră că sectorul agricol este vital pentru economie, iar investiţiile în acest domeniu trebuie să se desfăşoare fără întrerupere pentru a nu afecta ciclu de dezvoltare pe termen lung.

"Agricultura este un sector în care nu s-a oprit finanţarea în perioada crizei generată de pandemia de COVID-19, dar a încetinit un pic din cauza nevoii de reorganizare a activităţii într-un timp foarte scurt. Agricultura este un sector care merită creditat. Este un sector vital. Nivelul de garantare nu a înregistrat un impact negativ în luna mai, din contra, chiar arată creştere. Dacă nu investeşti într-un an, producţia ar putea să fie afectată în următorii ani", a spus Alina Toma în cadrul videoconferinţei Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro si micro prin cooperare şi colaborare, realizată de ZF în parteneriat cu Patria Bank.

Alte declaraţii:


Avem 26 de ani de garantare în România. Suntem dedicaţi agricuturii şi industriei alimentare. În acest moment ca portofoliul, raportat la 2019, au crescut foarte mult garanţiile solicitate pentru investiţii. Există apetit pentru investiţii, cu o creştere de peste 60% raportat la perioada similara a anului anterior. O scădere mica a fost la capital de lucru faţă de perioada similară din 2019.

În agricultură, iniţial nici nu exista foarte mult capital, acum marii agricultori s-au mai capitalizat, anumiţi fermieri sunt fidelizaţi la anumite instituţii de creditare. Există interes pentru investiţii în agricultură indifferent de ciclul economic, inclusive pentru achiziţiile de teren agricol.

În cei 26 de ani, la nivelul instutuţiei am garantat 11 mld. de lei aferente unui volum de credite de peste 16 mld. lei.

În ultimii 2-3 ani s-a încurajat foarte mult asocierea astfel încât să crească puterea de negociere. Ar trebui să consumăm întâi produsele locale. Retailerii au nişte condiţii de transport, de depozitare, de asigurare a fluxului, pe care producătorii locali  doar prin asociere le pot realiza.

În piaţă este o solicitare mai mare pentru produse româneşti şi noi ar trebui să ajutăm producătorii. Asociaţiile de producători beneficiază de credite pentru proiecte prin fonduri europene.

Pandemia ne-a învăţat că trebuie să iei nişte decizii rapide pentru a asigura sănătatea angajaţiilor, să ne adaptăm solicitărilor instituţiilor cu care lucrăm. Statistic, perioada maximă în care s-a acordat garanţia- peste 40% au fost acordate in acceaşi zi în care au venit. Procentul a crescut un pic faţă de perioada similară a anului trecut dacă raportăm zi la zi (37% în 2019) şi cu 80-90% la termenul de 3 zile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO