Retail&Agrobusiness

Apocalipsa porcilor: criza din China va avea un efect major şi de durată asupra pieţelor de alimente şi produse agricole din întreaga lume

Apocalipsa porcilor: criza din China va avea un efect...

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2019, 00:00 1562

Fermierii vor produce cu 0,2% mai puţină carne în acest an la nivel mondial.

Pesta porcină care face ravagii în China va determina o restructurare a întregii industrii agricole chineze şi o creştere puternică a preţurilor cărnii la nivel mondial, avertizează analiştii.

Efectele la nivelul pieţelor vor fi de durată. La nivelul Europei, criza din China arată cât de dependentă este Germania de această ţară. Cel mai mare distribuitor de carne american avertizează că virusul pestei porcine ar putea ajunge şi în SUA. În China, care realizează jumătate din pro­ducţia de porci a lumii, virusul a dus la moartea şi distrugerea a milioane de porci, împingând în sus preţurile cărnii de porc şi afectând întreaga economie a ţării. Inflaţia din China a atins un maxim pe şase luni în aprilie, creşterea fiind determinată în principal de majorarea preţurilor cărnii de porc.

Criza din China trimite unde de şoc pe pieţele din întreaga lume. Producţia de carne ar putea scădea pentru prima dată în ultimele decenii, relevă un raport al ONU, care avertizează că pesta porcină va avea efecte majore pe pieţele de alimente şi agricole din întreaga lume, potrivit Bloomberg.

Fermierii vor produce cu 0,2% mai puţină carne în acest an la nivel mondial. Unii analişti anticipează că China va pierde 30% din efectivul de porci în acest an. Anul viitor, oferta ar putea fi şi mai scăzută, iar cei mai mari producători de porci din China ar putea avea nevoie de doi până la trei ani să revină la nivelurile de dinaintea izbucnirii crizei.

Cererea mai mare pentru importuri venită din partea Chinei a împins un indicator al preţurilor cărnii la nivel mondial în sus cu 3% la un maxim pe un an în aprilie.

La nivel european, criza din China arată cât de dependentă este Germania, cea mai mare economie europeană, de această ţară, potrivit Deutsche Welle.

În Germania, preţul porcilor a crescut cu o treime de la începutul anului. Pentru companiile cu autorizaţie de export către China, situaţia va aduce unele profituri pe termen scurt, dar companiile mijlocii de procesare a cărnii vor suporta costuri adiţionale.

Şeful companiei de distribuţie de carne Tyson Foods a avertizat că „pericolul este real“ ca virusul să pătrundă în Statele Unite pentru prima dată, un scenariu de coşmar pentru exportatorii de carne de porc, potrivit Financial Times.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO