Retail&Agrobusiness

Asociaţia Spirits România: Dacă evaziunea la alcool ar scădea la 20%, colectarea din acciză ar ajunge la 340 mil. euro/an

Asociaţia Spirits România: Dacă evaziunea la alcool ar...

Autor: Mădălina Panaete

16.01.2015, 09:03 541
Piaţa nefiscalizată a băuturilor spir­toase atinge anual 140 de milioane de litri, adică 75% din totalul pieţei, cele mai consumate băuturi „la negru”, fiind ţuica şi pa­linca realizată în gospo­dării (circa 125 mil. litri), băuturile de con­trabandă, cele pro­duse ilegale din alcool etilic sau de­na­tu­rat, alcool medicinal sau produse cos­me­tice (apa de gură) consumate ca atare, arată o analiză a Spirits Ro­mânia, aso­ciaţia care reu­neşte cei mai impor­tanţi ju­cători din industria băuturilor spir­toase.
 
Evaziunea fis­cală este una dintre cele mai im­por­tante probleme cu care se confruntă produ­cătorii şi impor­ta­torii de băuturi spir­toase din Ro­mânia şi, cu toate că pe plan local acciza la alcool este una din­tre cele mai mari din Eu­ro­pa, Mi­nis­te­rul de Fi­nanţe a co­lec­tat 85 mil. euro din acci­za la alcool (fără bere şi vin).
 
„Dacă eva­ziunea din do­meniu ar ajunge la 20% din piaţă, colectarea accize­lor la buget ar ajunge la 340 mil. euro pe an. La această sumă s-ar adăuga şi TVA în sumă de 81,6 mil. euro. Deci un total de 421,6 mil. euro”, explică Florin Ră­du­lescu, preşedintele Aso­ciaţiei Produ­că­to­rilor şi Importa­torilor de Băuturi Spir­toase Spirits Ro­mânia, din care fac parte pro­du­cătorii Pro­dal’94, Prodvinalco, Diageo şi impor­tatorii BDG Import, Cristalex şi Pernod Ricard România.
 
Una din pro­pu­nerile asociaţiei pen­tru a combate eva­zi­unea fiscală din do­meniu este producerea de băuturi spir­toase numai în ambalaje de sticlă, mult mai greu de „procurat în mod ilicit” comparativ cu PET-urile.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24