Retail&Agrobusiness

Cum poate creşte economia cu 5%: trebuie să crească gradul de colectare a impozitelor

Cum poate creşte economia cu 5%: trebuie să crească...
05.12.2014, 00:01 95

Businessul retailerului danez de încălţăminte Ecco a crescut în fiecare din ultimi ani cu două cifre. În aceeaşi perioadă economia s-a chinuit să îşi revină din criză. Victor Tighinean spune că în opinia sa pentru ca economia să avanseze cu 5% statul trebuie să continue lupta împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei la toate nivelurile. Mai mult, trebuie să crească gradul de colectare a impo­zi­telor.

„Trebuie de ase­me­nea realizată o analiză a o­por­tunităţilor din piaţa euro­pe­ană şi globală şi a sec­toarelor-cheie precum agri­cul­tură, IT sau turism.”

Statul trebuie să atragă in­ves­titori străini în toate domeniile, dar mai ales în infras­tructură, un sector unde România stă rău, având nici 700 de kilometri de autostradă. „Tre­bu­ie creionate şi programe de susţinere a bu­si­nessului lo­cal care trebuie să aibă acces mai facil la credite ief­tine. Nu trebuie uitate nici fondurile euro­pene care tre­buie folosite la maximum.

„Ziarul Financiar a dat star­tul proiectului „România 5%“, prin care mobilizează cla­sa de business autohtonă - antreprenori şi com­panii private - pentru a crea o plat­formă de relansare economică a României. La 25 de ani de la revoluţie, România nu-şi poate permite să rateze convergenţa cu Occidentul. Dacă vom rămâne în mlaştina unei creşteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul României ca ţară este sub semnul întrebării. Cu 7.000 de euro PIB per capita, faţă de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, şi o creş­tere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa României cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO