Retail&Agrobusiness

De ce nu au putere producătorii de alimente să acopere necesarul de consum: peste 70% din procesatori au sub nouă angajaţi

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului In­ves­titorilor Autohtoni (PIAROM)

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului In­ves­titorilor Autohtoni (PIAROM)

Autor: Mădălina Panaete

19.02.2018, 00:05 789
Producţia locală de alimente, un sector care generează anual vânzări de aproape 40 de miliarde de lei (9 mld. euro), este dominată de companii mici, cu mai puţin de nouă angajaţi, care nu reuşesc să acopere necesa­rul de consum al României.
 
Astfel, pe plan local există circa 100 de fabrici de procesare a cărnii, laptelui, cartofilor, pâinii sau uleiurilor vegetale cu peste 250 de angajaţi, adică mai puţin de 2% din totalul unităţilor, arată calculele ZF făcută pe baza da­te­lor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, peste 70% din com­paniile active în producţia de alimente (cod CAEN 10) au sub nouă angajaţi. Astfel, lipsa forţei fabricilor din România a transformat Ro­mâ­nia într-o piaţă de desfacere, astfel încât con­su­mul a ajuns să fie acoperit majoritar din importuri în multe sectoare din in­dus­tria alimentară. În plus, pro­ducţia locală nu are forţă la export tocmai pen­tru că mulţi producători ro­mâni nu pot fi competitivi sau chiar nu pot supravieţui nici măcar în ţara de origine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO