Retail&Agrobusiness

Fermierii, supăraţi pe Iohannis că a sesizat la Curtea Constituţională două proiecte de lege privind subvenţionarea sectorului de creştere a porcilor şi a păsărilor

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR si în ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR si în ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Autor: Roana Rotaru

08.05.2018, 00:05 931

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat ieri Curtea Constituţională a României (CCR) asupra Legii privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, pe motiv că nu este în concordanţă cu normele europene, o decizie care a stârnit un cor de proteste în rândul fermierilor.

Şeful statului a sesizat CCR si în ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

„Constatăm cu surprindere faptul că instituţia prezidenţială îngreunează demara­rea unui proiect care face bine României. În 30 de ani de la Revolutie, zootehnia românească aproape că nu există în Europa. Suntem incapabili să ne producem mâncarea de care avem nevoie“, spune Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescă­torilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

Prin Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) urma să sub­venţioneze înfiinţarea de ferme de repro­ducţie porcine prin decontarea a cel puţin 40% din cheltuielile necesare construirii locurilor de cazare, achiziţiei de utilaje sau de animale pentru prima populare.

Scopul programului era de a reduce dependenţa de carnea de porc din import, în contextul în care circa 40-45% din consumul de carne de porc este acoperit din import, potrivit reprezentanţilor MADR.

„Importăm circa 70% din alimentele pe care le consumăm, iar sectorul cărnii de porc este la pământ. Astăzi, fermierul nostru cumpără purcelul la circa 70 de euro din alte state membre, în timp ce preţul de producţie în România este de circa 40 de euro pe cap. Diferenţa de cost este suportată de consumator! Construirea fermelor de reproducţie este aproape nefinanţabilă de către băncile comerciale din România, din cauza istoricului zootehniei naţionale, marcat de numeroase falimente în industria alimentară autohtonă - tocmai din lipsa celei mai importante verigi, reproducţia“, spune preşedintele ACEBOP. În 2017, România a importat carne de porc în valoare de 475 mil. euro şi a exportat de 8,5 ori mai putin, de circa 56 mil. euro, potrivit datelor Eurostat. Astfel, deficitul comercial din piaţa cărnii de porc a ajuns la 419 mil. euro în 2017, potrivit calculelor ZF.

Principalele ţări care trimit carne de porc în România sunt Germania, Spania, Ungaria, Olanda şi Polonia, potrivit sursei citate.

România avea la sfârşitul anului trecut 4,4 milioane capete de porci, cu 32% mai puţine animale faţă de anul 2007, potrivit datelor Eurostat. Peste 2 milioane capete de porcine a pierdut România în perioada 2007-2017.

roana.rotaru@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO