Grupul Carmistin, care include peste 20 de companii active în producţia de carne de pui, porc, vită, dar şi în agricultură, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 427 milioane de lei (aproximativ 90 mil. euro), aranjată de un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română în calitate de Aranjor Principal Mandatat, Agent de Documentaţie şi Agent de Garanţii şi de Plăţi, CEC Bank în calitate de Aranjor Principal Mandatat şi băncile participante EximBank, Intesa Sanpaolo Romania şi OTP Bank România.
Creditul va fi utilizat pentru finanţarea proiectelor de investiţii, refinanţarea creditelor bilaterale existente, precum şi pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru.
„Acest proiect va permite grupului Carmistin să-şi continue creşterea într-un ritm accelerat pe cele trei linii de afaceri principale: pui, porc şi producţia de furaje. Astfel, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare atât din punct de vedere a creşterii vitezei procesului investiţional, cât şi din punct de vedere al modului de organizare şi structurare al liniilor de business”, spune Andrei Brumaru, directorul executiv al Grupului Carmistin.
Finanţarea cuprinde patru tranşe cu multiple posibilităţi de utilizare, respectiv facilitate de credit pe termen lung pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii cu fonduri europene alocate pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a pasărilor, modernizarea unităţii existente de producţie a nutreţurilor combinate şi modernizarea abatoarelor grupului, facilitate de credit pe termen lung pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a porcilor, modernizarea fermelor existente si creşterea capacităţii de procesare a cărnii, facilitate de credit revolving pentru refinanţarea creditelor existente şi acoperirea nevoilor tot mai mari de capital de lucru, şi facilitate pentru finanţarea TVA aferentă proiectelor de investiţii în derulare.
“Finanţarea Grupului Carmistin este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte antreprenoriale de dezvoltare a unui business românesc, mai ales în sectorul agribusiness, şi suntem onoraţi că am contribuit la realizarea acestui credit sindicalizat complex. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat şi de alţi antreprenori români, pentru că sistemul bancar este pregătit să sprijine investiţiile în afaceri care aduc valoare adaugată în economie şi creează produse şi servicii Manufacturate în România”, adaugă Bogdan Speteanu, Director Executiv Produse Corporate BCR.
PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a acţionat în calitate de consultant exclusiv al împrumutatului în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acţionat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci, asigurând procesul de due-diligence şi structurarea, negocierea şi execuţia documentaţiei de credit.
Strătulă & Asociaţii a acţionat în calitate de consultant juridic pentru companiile membre ale Grupului Carmistin.