Retail&Agrobusiness

Grupul Carmistin, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, controlat de familia Paraschiv, a accesat un credit sindicalizat de 42 mil. euro şi a început producţia de ouă. Planurile grupului prevăd diversificarea portofoliului de produse

Grupul Carmistin, unul dintre cei mai mari jucători de...

Autor: Florentina Niţu

09.01.2023, 10:48 1225

„Carmistin preconizează crearea a încă 650 noi locuri de muncă doar în 2023.”

Grupul Carmistin, unul dintre cei mai importanţi producători români de alimente, controlat de familia Paraschiv, a început producţia de ouă bio şi a accesat noi finanţări, în valoare de 42 milioane euro, pentru a continua strategia de investiţii, se arată într-un comunicat de presă.

„Creditul sindicalizat, în valoare de 42 milioane euro este o extensie importantă a liniei de finanţare existente la nivelul companiei, derulat în comun de Banca Comercială Română, CEC Bank, OTP Bank, EximBank, First Bank şi Intesa Sanpaolo Bank”, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Carmistin.

Investiţiile vor fi direcţionate atât către divizia dedicată creşterii animalelor, producţiei de ouă bio şi agriculturii ecologice, cât şi către noile proiecte destinate utilizării energiei verzi, conform acestora.

„Carmistin are în ADN performanţa şi dezvoltarea continuă, susţinută de un plan investiţional adaptat pieţelor globale. Avem nevoie de o astfel de viziune şi de acţiuni strategice pentru a crea produse agroalimentare cu valoare adăugată mare, dar şi pentru a susţine dezvoltarea rurală a României, cu atât mai mult cu cât o temă importantă în 2022, la nivel global, a fost combaterea insecurităţii alimentare prin creşterea producţiei durabile, lanţuri noi de aprovizionare, multilateralism şi solidaritate”, a spus Ana-Maria Samuilă, Head of Agribusiness & Food în cadrul BCR.

BCR a acţionat în calitate de Coordonator, Aranjor Principal Mandatat, Bookrunner, Agent de Documentaţie, Garanţii şi Plăţi, alături de  CEC Bank, în calitate de Aranjor Principal Mandatat, OTP Bank, EximBank, First Bank şi Intesa Sanpaolo Bank în calitate de creditori.

PCF Investment Banking a acţionat în calitate de consultant exclusiv al Grupului Carmistin în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.

 

Grupul Carmistin cuprinde peste 20 companii active în producţia de carne de pasăre şi ouă, creşterea porcilor, creşterea bovinelor, dar şi în producţia de cereale, în cadrul Carmistin fiind integraţi în prezent fermieri cu peste 10.000 hectare teren cultivat, din care peste 30% reprezentând agricultura bio.

Carmistin are un efectiv de circa 10.000 de bovine de carne, fiind cea mai mare fermă de acest fel din ţară, circa 600.000 de porci, poziţionându-se pe locul al doilea în topul crescătorilor de porci după grupul Smithfield, şi estimează că va avea o producţie de 32 de milioane de pui abatorizaţi până la finalul anului 2023.

„Sumele atrase au ca destinaţie creşterea capacităţii de producţie, diversificarea portofoliului de produse, îmbunătăţirea continuă a calităţii acestora şi dezvoltarea  a două proiecte de producere a energiei electrice şi termice în sistem de cogenerare pentru consumul companiilor din grup”, se mai arată în comunicatul de presă.

În ciuda contextului economic instabil de anul trecut, Carmistin a continuat politica de dezvoltare, având avantajul integrării pe verticală şi acoperind toate etapele necesare producerii de alimente, de la eclozare si hrănire, pâna la procesare şi distribuţia cărnii.

„Un astfel de nivel de integrare ne permite să controlăm costurile de producţie, să sporim eficienţa şi să ne adaptăm la noile condiţii de piaţă. Organizaţia noastră are potenţialul de a ajunge un jucător major în sectorul agribusiness regional şi global şi este important să avem susţinerea băncilor partenere, astfel încât să asigurăm competitivitatea faţă de concurenţa internaţională şi să implementăm politici sustenabile de dezvoltare”, a declarat Cristina Anghel, Finance Coordinator Carmistin.

Grupul Carmistin, poziţionat în prezent între primii trei producători de carne din România, cu o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde de lei şi 2.700 angajaţi în toata ţara, preconizează crearea a încă 650 noi locuri de muncă doar în 2023.

În 2020, grupul Carmistin, a mai o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 427 milioane de lei (aproximativ 90 mil. euro).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO