Retail&Agrobusiness

„Interesul străinilor pentru agrobusinessul local este firesc, vom asista şi la alte tranzacţii importante“

Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele Alcedo: Poţi face profit şi dintr-o producţie mai mică atunci când ţi-ai limitat de la bun început expunerea.

Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele Alcedo: Poţi face profit şi dintr-o producţie mai mică atunci când ţi-ai limitat de la bun început expunerea.

Autor: Ioan Dornescu

10.08.2015, 16:00 792

Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele Alcedo, un grup cu afaceri de 117 mil. euro din agrobusiness, controlat de gigantul japonez Sumitomo, care are în România şi afaceri în producţia de componente auto, spune că sectorul local de agrobusiness va rămâne pe radarul investitorilor străini, iar perioada următoare va aduce noi tranzacţii importante.

„Fermierul român este decapitalizat, iar investitorii străini vin cu un capital de lucru. Singura şansă a antreprenorului local este să fie sprijinit prin politici de guvern, de stat. Altfel nu poate să facă faţă“, a spus Cremeneanu într-un interviu acordat ZF. Alcedo este un ju­cător de top pe piaţa dis­tribuţiei de produse pentru pro­tecţia plantelor, seminţe şi îngrăşăminte pentru agricultură.

Compania este tot un fost business antreprenorial, pus pe picioare de patru foşti cercetători ai Institutului de Protecţie a Plantelor din Bucureşti şi vândut în 2011 către grupul japonez Sumitomo, într-un moment în care businessul companiei trecea de 50 mil euro. Anul trecut, Alcedo a finalizat cu afaceri consolidate de 117 mil. euro, în creştere cu 10%. Grupul include patru entităţi, cele mai importante companii fiind Alcedo şi Alchimex (formulator de produse pentru protecţia plantelor).

Doi dintre principalii competitori ai Alcedo, Comfert Bacău şi Redoxim Timişoara, au fost preluaţi recent de grupul irlandez Origin Enterprises, în cadrul a două tranzacţii a căror valoare totală a depăşit 50 de milioane de euro.

O a treia tranzacţie, anunţată tot săptă­mâna trecută, a vizat preluarea businessului specializat în agricultură ecologică Multiagra din Vlăsineşti, deţinută de familia primarului oraşului Botoşani Ovidiu Portariuc, de către fondul de investiţii american Anholt Investment. În acest caz, valoarea deal-ului s-a ridicat la câteva milioane de euro, potrivit unor surse din piaţă.

Vom asista şi la alte tranzacţii importante? „Da, cât mai multe“, spune Cremeneanu.

 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24