Retail&Agrobusiness

Mici afaceri din zona Eroilor, cu lacătul pe uşă acum din cauza surpărilor de teren

Mici afaceri din zona Eroilor, cu lacătul pe uşă acum...

Autor: Monica Moanea

14.12.2015, 14:22 730

Pe Bulevardul Eroii Sanitari din Bucureşti, la numărul 55, la parterul imobilului care a fost evacuat sâmbătă se află o mică croitorie, care acum are lacătul pe uşă. Tot acolo, sub apartamentele în care locuiau 14 oameni, este şi o cizmărie, al cărei patron încarcă acum în zeci de saci încălţămintea pe care o avea la reparat. O afacere mică de familie, transmisă din generaţie în generaţie, care acum are lacătul pe uşă. Este afacerea lui Ion Sebastian Paul, cizmar la a treia generaţie, care şi-a dorit de mic să înveţe meseria tatălui şi bunicului său: ”Am învăţat-o de la tatăl meu, pentru că mi-am dat seama că trebuie să ştii să faci cu mâna ta ceva, iar bucuria vieţii mele a fost că am putut să fac ceva cu mâna mea".

Cizmarul Paul, aşa cum îi spun cunoscuţii, este una din ”victimele” surpărilor de teren din zona Eroilor, unde şoseaua s-a prăbuşit din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou. Imobilul, în care munceşte de şase ani, este evacuat de sâmbătă, iar mica afacere, din care trăiesc el şi familia lui, va fi închisă pentru 30 de zile.

"Am fost să cumpăr nişte materiale, am lipsit 20 de minute din atelier, la care băiatul care lucrează cu mine, mi-a spus «şefu ne-a evacuat, a venit un poliţist şi ne-a zis să ieşim afară că se prăbuşeşte clădirea». Am închis uşa şi am ieşit cu mâinile în buzunare", a povestit cizmarul Paul pentru MEDIAFAX.

Cizmăria este singura sursă de venit a familie sale, iar acum, în prag de sărbători, va rămâne cu buzunarele goale şi cu ratele la bănci neplătite. "Nu am niciun fel de venit, sunt bulversat total, de aici duceam acasă o pâine. Nu ştiu ce vom face de Crăciun, cum ne vom descurca, eu am toată munca de o viaţă acolo, reprezentând nişte utilaje vechi, nişte utilaje mai noi, care m-au costat o groază de bani, fiecare cuişor de acolo l-am făcut cu truda muncii mele, pentru mine înseamnă totul", spune el.

Acum şase ani, a luat spaţiul în chirie şi după ani de zile de muncă se mândreşte că are clienţii lui, care vin la el cu drag: ”Mi-am format nişte clienţi aici, care ţin la mine. Ideea că îi pierd şi pe aceştia după atâta trudă, nici nu ştiu ce să zic, de despăgubire morală sau materială nu cred că există şansă, dar mi-aş dori măcar ca primăria să-mi asigure un spaţiu de 10-15 metri să pot să muncesc, nu-mi doresc altceva".

Ziua de luni l-a prins pe Paul încărcând într-o maşină mică saci cu încălţăminte. A venit să ia pantofii la care lucra, chiar şi pe cei care nu au fost ridicaţi de mai bine de un an de către proprietari. "I-am luat că poate mă sună clienţii, să am ce să le dau, am cărat tot ce s-a putut căra cu maşina. Ca să iau tot aş avea nevoie de un camion", povesteşte bărbatul.

Din partea autorităţilor a primit un telefon sâmbătă seară, iar bărbatul care s-a prezentat a fi din partea Prefecturii i-a oferit o cameră la hotel, în cazul în care nu avea unde să doarmă.

La vila vecină, stă doamna Petrescu. Ea nu a fost evacuată, însă a privit de la geamul locuinţei sale cum vecinii îşi strâng lucrurile şi pleacă, iar clădirea rămâne pustie.

”Am emoţii. M-am uitat aseară, că eu stau la etajul întâi, iar la linia asta din mijloc se vede că e lăsată şoseaua", spune femeia.

La cei 83 de ani, domna Petrescu se gândeşte cu groază că ar trebui să-şi părăsească casa şi să meargă cine ştie pe unde, aşa cum au făcut cele şase familii de la numărul 55. Cea mai mare spaimă a ei este să nu se surpe pământul peste muncitorii care lucrează acum în zonă ca să stabilizeze şoseaua. ”Să dea Dumnezeu să nu fie cu victime printre muncitorii de la metrou. Am avut destule victime anul acesta, prea mulţi morţi la clubul Colectiv, nu mai pot duce " spune femeia emoţionată.

Problemele pe bulevardul Eroilor şi pe bulevardul Eroilor Sanitari din Bucureşti au apărut sâmbătă, când terenul s-a surpat din cauza lucrărilor făcute pentru extinderea magistralei de metrou, existând riscul de prăbuşire a şoselei. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrări de modernizare şi extindere la metrou, iar circulaţia în zonă - unde se află mai multe vile - a fost închisă.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO