Retail&Agrobusiness

Polonia reînvie temerile privitoare la suprataxarea marilor retaileri pentru a susţine magazinele locale mici în faţa competiţiei dure împotriva celor mai mari lanţuri, care sunt deţinute de străini: În joc sunt peste 500 de milioane de dolari

Polonia reînvie temerile privitoare la suprataxarea...

Autor: Catalina Apostoiu

16.05.2019, 22:40 302

Acţiunile celor mai mari retaileri din Polonia au luat-o la vale după ce guvernul de la Varşovia a câştigat un recurs îm­potriva unei decizii a Comisiei Europene ce a dus la sus­pendarea unei taxe pe retail, aceasta fiind considerată drept ajutor ilegal de stat, scrie Bloomberg.

Decizia Curţii Generale a Uniunii Europene ar putea dez­lănţui o dezbatere privind introducerea taxei care era me­nită să crească veniturile bugetare ale Poloniei cu până la 2 mi­liarde de zloţi (523 milioane de dolari) şi să susţină ma­ga­zinele locale mai mici în faţa competiţiei dure împotriva celor mai mari lanţuri, în cea mai mare parte deţinute de străini.

„Decizia creşte şansele de introducere a unei noi taxe“, taxă care ar afecta Jeronimo Martins SGPS, Dino Polska, LPP şi CCC cel mai puternic, arată Piotr Bogusz, analist în cadrul MBank.

Curtea a declarat că taxarea progresivă nu „implică existenţa unui avantaj selectiv“.

Taxa fusese structurată progresiv, astfel încât grupurile mici cu vânzări scăzute să fie scutite, în timp ce retailerii cu cele mai mari cifre de afaceri ar fi avut cel mai mult de suferit.

Polonia intenţiona să taxeze retailerii cu o cifră de afaceri lunară de peste 17 milioane de zloţi cu o rată de 0,8% pe vânzări, extinsă la 1,4% când cifra de afaceri depăşeşte 170 milioane de zloţi.

„Este un lucru negativ pentru retailer, dar o nouă taxă ar putea fi impusă dincolo de începutul anului 2020“ în condiţiile în care decizia mai poate fi contestată, arată Krzysztof Kawa, analist la Ipopema Securities.

Ministrul polonez de finanţe nu a comentat cu privire la planurile guvernului referitoare la taxa respectivă.

Acţiunile Dino, un lanţ de supermarketuri cu un ritm rapid de dezvoltate, au scăzut cu 3,5%, cel mai pronunţat declin din două săptămâni, în timp ce cele ale Eurocash au pierdut 1,3%. Jeronimo Martins, care deţine cel mai mare lanţ de retail al ţării, Biedronka, a scăzut cu 3,1%, cel mai puternic declin din decembrie 2018.

Sectorul de retail din Polonia resimte în acelaşi timp impactul deciziei partidului de guvernământ Lege şi Ordine (PiS) privitoare la închiderea magazinelor în zilele de duminică. Interdicţia de deschidere a magazinelor duminica a intrat în vigoare în 2018, însă aceasta a avut un efect opus celui vizat asupra micilor afaceri pe care ar fi trebuit să le susţină.

Recent, în condiţiile apropierii alegerilor, guvernul polonez a anunţat că analizează impactul interdicţiei, alimentând speculaţii privitoare la posibila relaxare a reglementărilor respective.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO