Retail&Agrobusiness

Radiografia ultimului deceniu pentru Metro: Businessul a coborât pentru prima dată sub 1 mld. euro deşi reţeaua numără cu nouă magazine mai mult

Radiografia ultimului deceniu pentru Metro: Businessul a...

Autor: Cristina Roşca

30.04.2015, 09:30 236

Grupul german Metro Cash&Carry, care a deschis porţile comerţului modern din România în 1996, când a inaugurat primul magazin, a terminat anul trecut cu afaceri de 906 mil. euro, minimul ultimului deceniu, deşi în aceeaşi perioadă compania şi-a extins reţeaua de la 23 la 32 de unităţi. 

Germanii au ieşit pentru prima dată din clubul miliardarilor în euro anul trecut, club ex­clu­sivist pe care chiar ei îl fondaseră în retail, în 2004, pri­mul an când afacerile com­­paniei au depăşit acest prag.

De-a lungul anilor, singurii retaileri inter­naţionali care au reuşit să obţină local afaceri de peste un miliard de euro au fost francezii de la Carrefour, liderul comerţului local astăzi, respectiv lanţul de hiper­marketuri Kaufland, şi grupul Auchan. Aceştia din urmă au intrat în „liga mare“ abia în 2013 după ce au preluat 20 dintre cele 24 de hipermarketuri Real. Real este parte a grupului german Metro, din care face parte şi Metro Cash&Carry, cele două reţele activând pe segmente de piaţă diferite – hipermarketuri şi cash&carry. Real mai deţine astăzi în România doar patru magazine, pe când Metro Cash&Carry mai are 31, după ce a închis în decembrie o unitate de mici dimensiuni – Metro Punct în Piteşti. Germanii de la Metro Cash&Carry au în România două formate de magazine – clasice, numite şi junior, şi Punct. Magazinele Punct sunt un concept lansat pe piaţă în 2010, ele măsoară în medie 2.000-3.000 de metri pătraţi şi se adresează oraşelor de mai mici dimensiuni. Din 2010 până astăzi au fost deschise şase astfel de unităţi (cu cel închis la Piteşti) pe lângă cele 26 de magazine clasice Metro Cash&Carry care au suprafeţe de 4-6 ori mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO