Retail&Agrobusiness

Unde va creşte inflaţia? Preţurile legumelor au explodat în pieţe – roşiile şi fasolea „româneşti“, mai scumpe de sărbători decât kilogramul de carne de miel.

Unde va creşte inflaţia? Preţurile legumelor au...

Autor: Iulian Anghel

01.05.2019, 00:05 1686

În săptămâna de dinaintea Paştelui, cartofii noi „româneşti” au ajuns să coste în Piaţa Obor din Bucureşti – cea mai mare şi mai căutată piaţă din Captală - 12 lei/kg. Roşiile „româneşti” s-au vândut cu 24,9 lei/kg, iar fasolea păstăi „românească” cu 23,9/kl lei. Desigur, cererea mare de sărbători şi oferta de sezon redusă au majorat preţurile, cum se întâmplă, firesc. Dar unele preţuri la legume de sezon au fost chiar şi peste preţul unui kilogram de carne de miel – unul dintre produsele căutate de Paşti –, care s-a vândut în Piaţa Obor cu 22-23 de lei kilogramul. Legătura de ceapă verde nu scade de o lună şi jumătate sub 1,5-2 lei.

Cât vor cântări aceste lucruri în evoluţia inflaţiei, Statistica va spune la 15 mai. Însă aşteptările nu pot fi mari. Pe piaţa externă preţul petrolului va continua să crească, în ciuda presiunilor SUA ca OPEC să majoreze producţia absorbind astfel şocul embargolului impus Iranului. Contractele futures Brent au fost ieri la 72,25 de dolari pe baril, în creştere cu 0,21 – 0,3 cenţi, după ce Arabia Saudită a anunţat că înţelegerea între producători de scădere a producţiei, care a fost în vigoare începând cu luna ianuarie, ar putea fi extinsă dincolo de luna iunie. Acest lucru se va reflecta în preţurile produselor pe piaţa românească.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în martie la 4%, de la 3,8% în februarie şi 3,3% în ianuarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,45% comparativ cu martie 2018, iar produsele nealimentare cu 4,15%. În acelaşi interval, preţurile serviciilor s-au majorat cu 3,18%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost în martie de 4,2%, cea mai mare din UE. Iulian Anghel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO