Companii

Rigips: Piata de panouri de gips-carton depaseste avansul din constructii

Rigips: Piata de panouri de gips-carton depaseste avansul din constructii

Proiectele comerciale si de birouri aduc 75% din vanzarile companiei

27.08.2007, 17:44 763

Compania producatoare de gips-carton Rigips Romania estimeaza pentru anul acesta o crestere a cifrei de afaceri de cel putin 20%, pana la 170 mil. lei (52 mil. euro), comparativ cu nivelul consemnat anul precedent de 143,5 mil. lei (40 mil. euro).
"Piata romaneasca de panouri de gips-carton este in continua crestere, depasind cu mult avansul luat de industria constructiilor, un ritm similar avand si piata ipsosurilor. Desi este inca prea devreme sa facem previziuni pentru acest an, speram sa mentinem un ritm de crestere de minim 20% la sfarsitul anului 2007", a declarat Constantin Hariton, directorul general al Rigips Romania.
In prima jumatate a acestui an, compania a inregistrat o crestere de 40% a vanzarilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Sistemele de gisp-carton au o pondere de 80% din totalul vanzarilor companiei, diferenta fiind reprezentata de produsele din ipsos, a precizat Hariton.
In primul semestru al acestui an, Rigips Romania a reusit sa acopere din productie proprie 85% din totalul comenzilor, importurile avand o pondere de numai 15%. Compania a finalizat anul trecut, la Turda, constructia unei fabrici de gips-carton. Valoarea totala a investitiei se ridica la 31 de milioane de euro. Fabrica are o capacitate de productie anuala de 12,5-15 milioane de metri patrati. Rigips Romania mai detine in Turda o fabrica de ipsos si o unitate de concasare si procesare a rocii de gips la Cheia.
Potrivit lui Hariton, proiectele industriale comerciale si de birouri sunt responsabile pentru 75% din vanzarile companiei, diferenta de 25% fiind distribuita pe segmentul constructiilor rezidentiale. Printre cele mai importante proiecte unde s-au folosit produsele Rigips se numara S-Park, Tower Center si Anchor Plaza in Bucuresti precum si Euromall in Pitesti. Compania Rigips Romania este subsidiara locala a grupului britanic British Plaster Boards (BPB), preluat in 2005 de catre Saint-Gobain, unul dintre cele mai mari grupuri de materiale de constructii din lume, pentru suma de 4,9 miliarde de euro. De la intrarea pe piata locala in anul 1994, compania a investit peste 40 de milioane de euro in dezvoltarea verticala - de la extragerea si prelucrarea materiei prime la produsul finit si pana la distributie si vanzare.
Pe piata din Romania, concernul francez Saint-Gobain este prezent prin companiile Rigips Romania, Ventistal Marine, Saint-Gobain Abrazivi, Saint-Gobain Brodrene Dahl, Saint-Gobain Conducte, Saint-Gobain Glass Romania si Saint-Gobain Isover Romania.
In Romania, principalii jucatori de pe piata panourilor de gips-carton sunt Rigips Romania, Lafarge Arcom Gips, companie controlata de grupul francez Lafarge, Knauf Gips Bucuresti, subsidiara grupului austriac Knauf si norvegienii de la Norgips, companie achizitionata in urma cu doi ani de Knauf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO