Companii

România a început săptămâna trecută cu importuri nete de gaze de 2,6 mil. mc/zi şi a terminat-o cu importuri de 6,4 mil. mc/zi, aproape 12% din consum. Ce s-a întâmplat cu „trecem iarna doar cu gaz românesc“

România a început săptămâna trecută cu importuri...

Autor: Roxana Petrescu

15.01.2024, 11:00 1129

♦ Săptămâna trecut, România a avut nevoie în fiecare zi de gaz importat pentru a-şi acoperi cererea internă, deşi la începutul acestei perioade, prima de iarnă adevărată, Sebastian Burduja, ministrul energiei, dădea asigurări că România va trece iarna doar cu gaz local şi cu extracţia din depozite ♦ Ce s-a întâmplat?

Pe data de 12.01, la ora 13:00, consumul de gaze al României ajunsese la 54,3 milioane de me­tri cubi, cu 7% mai mare faţă de cel din prima zi a săptă­mânii, 8 ianuarie, pe fondul înrăutăţirii condiţiilor meteo. Circa 24 de milioane de metri cubi veneau din producţia internă, la fel ca la începutul săptămânii trecute, circa 24 de milioane de metri cubi veneau din de­pozite, mai mult faţă de cantităţile ex­trase pe data de 8 ianuarie, iar restul venea din im­porturi. Dacă pe 8 ianuarie România avea importuri nete de gaz de 2,6 milioane de metri cubi, pe 12 ianuarie importurile ajun­seseră la 6,4 milioane de metri cubi, adică 12% din consum, iar România adu­cea gaz inclusiv din direcţia Ungariei, ţară lipsită de resurse proprii.

Evoluţia de săptămâna trecută este in­te­resantă şi contrazice asigurările date chiar de ministrul energiei Sebastian Burduja, potrivit cărora România are tot ce îi trebuie pentru a trece iarna doar cu sursele proprii.

„Vine gerul, dar suntem pregătiţi. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de peste 176 mi­li­oane metri cubi. La cum a de­curs iarna până acum, dar chiar şi în condiţii mai grele, cu ma­xim unu-două epi­soa­de de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz ro­mâ­­nesc, din ceea ce avem înmaga­zinat şi ceea ce pro­du­cem (am produs şi astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un con­sum - astăzi - de 40,6 milioane metri cubi)“, scria minis­trul pe LinkedIn pe 7 ianuarie. O zi mai târziu, declaraţiile îi erau contrazise chiar de realitatea din teren, lucru speculat de rivalii săi politici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO