♦ PPA-urile (power purchase agreement), adică parteneriatele pe termen lung între un producător de energie, de obicei, şi un cumpărător, sunt văzute ca instrumente esenţiale pentru realizarea investiţiilor concrete în proiectele de energie verde ♦ Exact aceste contracte fac un proiect de energie verde bancabil, dar în timp ce unele ţări, cum este cazul Spaniei, defilează cu PPA-uri semnate pe capacităţi de mii de MW, în România piaţa este aproape îngheţată ♦ Ce se întâmplă?
„În ultimii patru ani, numărul tranzacţiilor de tip PPA s-a triplat la nivel european, cu mai bine de 180 astfel de tranzacţii semnate doar în 2022, ceea ce aduce o creştere de 17% faţă de anul anterior. Până acum (mai) în 2023 au fost semnate 47 de astfel de tranzacţii, ceea ce asigură dezvoltarea viitoare a pieţei de PPA-uri“, se arată într-o analiză realizată de S&P Global Commodity Insights. La nivelul anului 2022, capacitatea proiectelor de energie regenerabilă care au intrat într-o înţelegere de tip PPA a fost de 15,5 GW, echivalentul unei producţii de energie de 37,5 TWh. Pentru o simplă comparaţie, la nivelul anului 2022, consumul intern de energie al României a fost de circa 52 TWh.
„Până acum (mai - n.red.) în 2023 au fost semnate contracte de PPA pentru 4,6 GW, echivalentul unei producţii de energie de 11,5 TWh“, se mai arată în analiza de S&P Global Commodity Insights. Revenind la bilanţul anului trecut, Spania este de departe ţara care a reuşit să semneze cele mai importante PPA-uri, pentru o capacitate de 6,1 GW de energie verde. „Spania a fost cea mai dinamică piaţă din segmentul european de tranzacţii de tip PPA în 2022, la fel ca în anul precedent. Companii industriale majore, cum este cazul Alcoa, au fost cei mai mari cumpărători pentru energia eoliană offshore, dar şi alte companii de tehnologie sau de retail au intrat în astfel de contracte cu energie solară, iar printre ele se numără Amazon, Equinix sau IKEA.“